Het X-Y Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Vrouwenbeweging in Uganda strijdt tegen gedwongen sterilisatie van HIV-positieve vrouwen

Uganda

Vrouwenbeweging in Uganda strijdt tegen gedwongen sterilisatie van HIV-positieve vrouwen

Locatie

Veel HIV-positieve vrouwen in Uganda zijn het slachtoffer van geforceerde en gedwongen sterilisatie, terwijl overheidsinstanties en ziekenhuizen dit ontkennen. De Nakyesa Women’s Movement protesteert om dit onrecht onder de aandacht te brengen.

doneer nu

HIV-positieve vrouwen in Uganda worden slachtoffer van gedwongen, onvrijwillige sterilisatie in publieke ziekenhuizen. De overheid en zorgmedewerkers ontkennen de situatie. De Nakyesa Women’s Movement (NWM) plant een demonstratie en sit-in voor het beschermen van vrouwenrechten. Ook gaat het samenwerken met een mensenrechtenadvocaat om getuigenissen te verzamelen en een zaak aan te spannen.

Actie

In Bbale, Uganda zijn er meer dan 180 HIV-positieve vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van gedwongen, onvrijwillige sterilisatie door dokters van het Kayunga ziekenhuis. Ondanks pogingen om juridische hulp te zoeken of verhalen naar buiten te brengen, vegen de autoriteiten de mensenrechtenschendingen onder het tapijt.

Veel zorgmedewerkers ontkennen dat geforceerde sterilisatie plaatsvindt. De Ugandese minister van gezondheid Elioda Tumwesigye gaf aan dat het overheidsbeleid “helder” is: “als je zwanger raakt geven we je medische verzorging.”

De NWM wil aan de kaak stellen dat zorgmedewerkers de reproductieve rechten van vrouwen systematisch hebben geschonden en er juridische actie ondernomen moet worden. De organisatie wil dat de Ugandese overheid zich bewust wordt van de illegale sterilisaties om ze te kunnen stoppen. Daarnaast hoopt het andere vrouwenorganisaties te inspireren zich ook uit spreken.

Concreet staat er een protestmars gepland, eindigend in een sit-in in de tuinen van het Kayunga ziekenhuis. De lokale politie heeft aangegeven de NWM te escorteren. Het protest zal plaatsvinden met Covid-19 veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, handen wassen het het houden van twee meter afstand.

Veel slachtoffers zijn tot nu toe genegeerd door overheidsinstanties door hun analfabetisme. Daarom plant het NWM om naast de demonstratie de handen ineen te slaan met een mensenrechtenadvocaat om getuigenissen van slachtoffers te verzamelen en een zaak aan te spannen.

(Door een gebrek aan media materiaal is de bovenstaande foto gekozen uit een artikel van The Guardian, van een anti-abortus protest van SheDecides in Uganda in 2018.