Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Dag van de Arbeid in Bogotà!

Colombia

ACTIE • La Revuelta

Locatie

In Colombia protesteert La Revuelta op de Dag van de Arbeid tegen sociale ongelijkheid, uitbuiting en corruptie.

arbeidersrechten - Colombia - Dag van de Arbeid

doneer nu

In Colombia protesteert La Revuelta op de Dag van de Arbeid tegen sociale ongelijkheid, uitbuiting en corruptie.

Actie

Colombia is een land dat de laatste decennia is veroordeeld tot systematisch geweld als gevolg van ongelijkheid, armoede, drugshandel, corruptie en gewapende groepen. We zijn echter ook getuige geweest van golven van sociale uitingen en uitbarstingen die een verandering voor het land teweeg hebben gebracht.

Sinds de ondertekening van het vredesakkoord in 2016 tussen de regering en de FARC dachten de leiders dat hun grootste probleem onder controle was. Maar de studentenmobilisaties van 2018, de volksmobilisaties van 2019 en 2021 lieten zien dat het land nog veel moet veranderen om een de noodzaak van een niet uit te stellen verandering in het land weerspiegelden. Dit bleek ook uit de verkiezingen van 2022, waaruit een eclatante verschuiving naar links voortkwam. Voor het eerst werd een progressieve linkse regering onder leiding van Gustavo Petro president.

De staatsinstellingen en de rechterlijke macht, die in de loop van de geschiedenis zijn doordrongen van maffia’s, laten zich niet gemakkelijk hervormen en verzetten zich tegen elke verandering die de belangen van de landadel en de politieke elite raakt. Dit belemmert de voortgang van politieke, economische en sociale hervormingen.

Daarom gaat La Revuelta op 1 mei de straat op om te vechten voor vooruitgang en sociale en economische gelijkheid in Colombia. Zij houden artistieke interventies op het belangrijkste plein van Bogotà, waar het parlementsgebouw staat. Zij eisen betere arbeidsomstandigheden, meer kansen voor de jeugd en betere zorg voor ouderen.