Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Geen derde termijn voor Jokowi!

Indonesia

ACTION • No More Term With the Oligarchs!

Locatie

De Socialist Union is een campagne gestart om de bevolking te waarschuwen voor de naderende staatsgreep van de Indonesische president Jokowi.

grondwet - Indonesië - Jokowi

doneer nu

Het ambtstermijn van de Indonesische president Joko “Jokowi” Widodo komt in 2024 aan zijn einde. Hier wil hij koste wat kost een stokje voor steken door verkiezingen uit te stellen of de grondwet te wijzigen om zich voor een derde maal verkiesbaar te kunnen stellen. De Socialist Union is een campagne gestart om de bevolking te waarschuwen voor de naderende staatsgreep.

Actie

De corrupte president Joko “Jokowi” Widodo lijkt de wind mee te hebben. Na twee ambtstermijnen is er volgens zijn partij een breed gedragen tevredenheid over zijn presidentschap in de samenleving en in het parlement. Zijn coalitie bevat ondertussen 7 partijen, die in totaal 81 procent van het parlement vertegenwoordigen.

Maar Jokowi’s tweede termijn komt aan zijn einde, en in de Indonesische grondwet staat dat geen enkele president meer dan twee termijnen mag dienen. Jokowi neemt hier geen genoegen mee, en gebruikt de brede steun die hij geniet om ofwel de verkiezingen uit te stellen, ofwel de grondwet aan te passen om een derde termijn mogelijk te maken.

Jokowi’s partij heeft één belangrijke argumenten voor deze grondwetswijziging: door de COVID-pandemie zou Jokowi als het ware van een paar jaren bestuur beroofd zijn die hij moet kunnen inhalen. Er staan nog grote projecten te wachten op voltooiing, waaronder de verhuizing van de Indonesische hoofdstad naar Oost-Kalimantan, die in 2024 moet beginnen. Dit moet natuurlijk onder de supervisie van de president gebeuren.

Socialist Union

De Socialist Union (SU) weet dat Jokowi’s steun vooral de vrucht is van corrupte dealtjes en vriendjespolitiek. Zijn ministers waren bijvoorbeeld aandeelhouders in bedrijven waarvan de Indonesische overheid PCR-testen kocht tijdens de pandemie. Volgens de SU betrekt Jokowi zo veel mogelijk partijen en politici op deze manier in zijn projecten, zodat de politieke klasse profijt heeft bij het aanblijven van de president.

Een groot deel van Jokowi’s argument berust op het feit dat hij heel populair zou zijn onder de Indonesische bevolking. De SU wilde laten zien dat daar niks van klopt. Zij organiseerden deze zomer verschillende massademonstraties door het hele land. Met hulp van het Actiefonds flyerden en posterden ze om te waarschuwen voor de aanstaande staatsgreep.

De SU strijdt vaker tegen de autoritaire neigingen van de Indonesische staat. Zo organiseerde zij deze augustus verschillende demonstraties door het hele land om te protesteren tegen de criminalisering van het communisme door de regering.

Oost-Kalimantan

Jokowi kondigde drie jaar geleden aan de hoofdstad te gaan verhuizen van Jakarta naar Oost-Kalimantan op Borneo.  De kosten van het faraonische project schat de regering op 33 miljard dollar. Jokowi wil in 2024 beginnen met de verhuizing, waardoor hij langer aan de macht zou moeten blijven om de operatie te overzien.

De noodzaak om te verhuizen komt vooral door de grote druk op de hoofdstad Jakarta. Daar wonen inmiddels tien miljoen mensen in de stad, plus nog 20 miljoen in de buitenwijken. Tel daarbij het stijgende zeeniveau op en een waterinfrastructuur die niet tegen de zeespiegel opgewassen is, en je zit met een tikkende tijdbom. Jakarta zakt langzamerhand de oceaan in.

Maar dat wil niet zeggen dat het verhuizen van de hoofdstad naar Borneo een logische oplossing is. Het vereist namelijk een kolossale hoeveelheid huizenbouw om tegemoet te komen aan de anderhalf miljoen ambtenaren die daar met hun gezinnen moeten wonen. Hierdoor komt het ecosysteem op het al prille eiland nog meer onder de druk te staan, zonder dat het duidelijk is of het plan gaat werken. De hoeveelheid nieuwe huizen zal namelijk naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een zinkeffect in Oost-Kalimantan – net als nu in Jakarta het geval is.

Maar Jokowi kan geen afstand doen van zijn paradepaartje, en is van plan politici om te kopen en de grondwet te veranderen om zijn faraonische project te kunnen uitvoeren.