Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:
Cambodia

ACTIE • Cartoons tegen staatsgeweld in Cambodja

Locatie

Unite for Freedom creëert satirische inhoud en berichtgeving over staatsgeweld en (klimaat)activisme.

anti-dictatuur - journalisme - Satire

doneer nu

In de aanloop naar de in Cambodja omstreden verkiezingen in juli 2023 creëert Unite for Freedom social media content die een tegengeluid biedt tegen de staatsmedia en het censureren van staatsgeweld en activistische activiteiten. Zo gaan ze onder andere destructieve industrieën voor de verrijking van een kleine elite te lijf.

Actie

Context

Cambodja wordt sinds 1985 geregeerd door Hun Sen, de huidige premier. Na een overname in 1997 en het verbannen van de belangrijkste oppositiepartij in 2017 is de macht van Hun Sen onbetwist. Zijn regering staat erom bekend rechten van natuur en mens te schenden voor eigen gewin en dat van familieleden waarbij hij de anti-koloniale en marxistisch-leninistische wortels van de partij achter zich liet. Nu de algemene verkiezingen naderen, is het waarschijnlijk dat zijn regering niet alleen de huidige status quo zal volhouden, maar dat het ook nog gewelddadiger zal worden. Zo is recentelijk voor de tweede keer een van de meest prominente vakbondsleiders van het land, Chhim Sithor, gevangengenomen, en vindt er op zeer verontrustende schaal ontbossing plaats waarbij klimaatactivisten worden aangevallen, bedreigd en in sommige gevallen gedood.

Actie

In het autoritaire Cambodjaanse klimaat zijn misinformatie en censuur belangrijke wapens om de huidige situatie te handhaven. Omdat er zeer weinig informatie beschikbaar is, is Unite for Freedom een van de enige groepen die probeert misstanden aan het licht te brengen en zo een groot en uitgestrekt publiek te bereiken. Dit is een gevaarlijke activiteit die strikte anonimiteit vereist, maar ook een netwerk nodig heeft om nieuws uit het hele land te verzamelen. Ondanks deze moeilijkheden gaan hun satirische cartoons viraal en worden ze actief besproken op sociale media, en zijn hun video’s meer dan 15 miljoen keer bekeken.

Voorbeeld

Unite for Freedom: “we released this cartoon, depicting two HS: the one above angrily pointing at some Buddhist monks and young activists blessing a tree to try and stop it from being logged, and a second HS below, smiling with his thumbs up and calling the activities of the country’s most notorious logging tycoon try Pheap ‘development!’”

Deze cartoon toont Hun Sen (HS) met twee poppen, waarvan de ene rechters voorstelt en de andere aanklagers. Dit was de eerste keer in zeer lange tijd – misschien al vanaf midden jaren negentig – dat een Cambodjaanse cartoonist HS op satirische wijze durfde af te beelden. Het is bekend dat HS de touwtjes van het rechtssysteem stevig in handen heeft en op willekeurige wijze opdracht geeft om zij die als vijanden van de staat worden gezien aan te klagen en gevangen te zetten. Wanneer en of deze mensen worden vrijgelaten, heeft Hun Sen figuurlijk in de hand. In de cartoon zegt Hun Sen: “Mijn rechtbank is net zo onafhankelijk, wat wil je nog meer?

Staatsgeweld tegengaan