Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Rechtvaardigheid voor de vluchtelingenslachtoffers van de push-back acties bij Pylos

Griekenland

ACTIE · Solidariteit na push-backs en schipbreuk in Pylos

Locatie

Mobilisatie en organisatie tegen racisme en fascisme in Griekenland na schipbreuk in Pylos door push-back-acties.

anti-racisme - antifascisme - grensgeweld - mobilisatie - pushbacks - vluchtelingen

doneer nu

Op 14 juni 2023 zonk tijdens een wegsleepactie van de Griekse kustwacht een vissersschip met zo’n 750 vluchtelingen aan boord voor de Griekse kustplaats Pylos. Zo’n 650 mensen verdronken. Het honderdtal mensen dat wel aan land kwam, werd opgesloten in het Malakasa kamp. KEERFA, een groep Griekse activisten die strijdt tegen racisme en fascisme, maakte onmiddellijk gebruik van haar netwerk om de overlevenden en nabestaanden te ondersteunen, en strijdt al langdurig tegen het grensgeweld dat vluchtelingen en migranten in Griekenland te verduren krijgen.

Actie

Grenzen en racisme

De verharding van de Europese grenzen, de samenwerking tussen Frontex en de Griekse kustwacht en het mensonterende asielbeleid van de EU en Griekenland maken dat het zinken van schepen en opsluiten van overlevenden in Griekenland geen uitzondering is. Vele slachtoffers blijven ongeïdentificeerd in zee achter. Daarbovenop krijgen migranten die vrijkomen en proberen rond te komen in Griekenland te maken met racistisch en fascistisch geweld. In de maanden na de schipbreuk bij Pylos werden twee mensen, waarvan 1 Pakistaanse migrant, vermoord in de Atheense straten door aanhangers van neonazistische clubs en partijen zoals de inmiddels opgeheven De Gouden Dagenraad.

Mobilisatie en juridische hulp

Na de schipbreuk organiseerde KEERFA, samen met andere organisaties en met de hulp van Het Actiefonds, massale demonstraties: 24 uur na de schipbreuk brachten ze 30.000 mensen op de been, en 3 maanden later opnieuw. Ook hielden ze een wake voor de 650 slachtoffers, met delegaties uit meer dan 30 steden en vluchtelingenkampen in Griekenland. In de maanden na de schipbreuk boden ze praktische en juridische hulp aan overlevenden, gedetineerden en nabestaanden aan. Ze ondersteunen enkele nabestaanden in hun rechtszaak tegen de Griekse staat, die actief push-back-acties verdoezelt en ontkent. KEERFA blijft massaal mobiliseren tegen het toenemende fascisme in Griekenland, en alle grensgeweld en racisme. Het Actiefonds ondersteunt hun strijd tegen alle vormen van geweld tegen vluchtelingen en migranten, en tegen alle manifestaties van fascisme, in Griekenland en in de rest van de wereld.