Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Trans Zorg Nu! kaart de misstanden binnen de transzorg aan en eist verbetering

Nederland

ACTIE • Protest tegen de misstanden in de transzorg in Nederland

Locatie

Trans Zorg Nu! spreekt zich uit tegen de misstanden in de transzorg en eist verbetering en meer inclusiviteit.

€ 250

inclusiviteit - LGBTQIA+ - transzorg

doneer nu

Nederland, het land dat zichzelf graag bestempeld als vooruitstrevend als het gaat om de acceptatie en emancipatie van de LGBTQIAP community, en dit ook graag profileert door het maken van allerhande statements, kampt met een vastgeroeste transzorg. Trans Zorg Nu! kaart de problemen binnen de transzorg aan en pleit voor een snelle modernisering en een inclusiever beleid.

Actie

Bij het VUMC (A-UMC) genderteam in Amsterdam stuiten patiënten op jarenlange wachttijden, achterhaalde en vernederende diagnoseprocedures, onkunde en machtsmisbruik. Transgenders worden nog steeds minder serieus genomen wanneer ze niet binnen het standaard zorgplaatje vallen, omdat ze zichzelf bijvoorbeeld identificeren als non-binair, of kampen met autisme of depressie. Wie in transitie wil wordt gedwongen te voldoen aan het achterhaalde beeld dat de arts heeft van wat een transgender is, en patiënten die teveel weerwoord leveren merken dat ze worden tegengewerkt of dat zorg wordt vertraagd of ontzegd.

Trans Zorg Nu! eist verbetering en organiseert een protestmars op zaterdag 26 juni, van het George Gershwinplein naar het Olypisch Stadion in Amsterdam, onder andere langs de genderpoli van het VUMC. Er zullen verschillende mensen toespraken houden en de volgende eisen worden gecommuniceerd om de misstanden binnen de transgender zorg aan te kaarten:

  1. Geen wachtlijsten
  2. Geen diagnose, geen gatekeeping; volledige zelfbeschikking.
  3. Decentraliseer de transgenderzorg, doorbreek het monopolie.
  4. Transgender zorg in transgender handen.

Het Actiefonds steunt Trans Zorg Nu! met de organisatie van de demonstratie. Kom naar de demonstratie op 26 juni, deel het Facebook-event en volg Trans Zorg Nu! op Facebook en Instagram.