Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Spreek je uit tegen intiem geweld!

Albania

ACTIE • De stem van geweld tegen vrouwen

Locatie

De organisatie Young Volunteers voerde actie tegen partnergeweld in Albanië.

Albanië - Femicide - huiselijk geweld - seksueel geweld

doneer nu

De laatste twee decennia zijn er in Albanië 159 vrouwen vermoord door intiem geweld. Dat zijn enkel de aantallen die met zekerheid zijn vastgesteld. Het werkelijke aantal ligt zeer waarschijnlijk hoger. De organisatie Young Volunteers voerde actie tegen de misogyne moordcultuur die deze moorden mogelijk maakt.

Actie

De onderliggende oorzaak van femicides is een algemene zwijgcultuur als het geweld tegen vrouwen betreft. Meer dan de helft van alle vrouwen tussen 15 en 72 jaar gaf in 2018 in een enquête van INSTAT nog aan een vorm van geweld te zijn ondergaan in hun leven, het vaakst intiem geweld van een partner of echtgenoot. Niet alleen maakt de economische positie van vrouwen hen kwetsbaar voor mishandeling (vaak is de echtgenoot de enige verdiener); op maatschappelijk niveau is intiem geweld volledig genormaliseerd.

Dat blijkt ook uit het laatste OESO-onderzoek naar huiselijk geweld uit 2018. Daarin staat dat 47 procent van de ondervraagde Albanese vrouwen aangaf dat een goede vrouw haar man gehoorzaamt, zelfs wanneer ze het niet met hem eens is. Daarnaast stemde 19 procent van de ondervraagde vrouwen in met de stelling dat het de plicht is van een echtgenote om met haar man naar bed te gaan, ook al heeft ze er geen zin in. Bij de mannen ligt dat percentage zeer waarschijnlijk een stuk hoger.

Zolang intiem geweld een privé-aangelegenheid blijft, kan de maatschappij niet effectief ingrijpen om het te bestrijden. Neem bijvoorbeeld het geval van Albana Dedaj. Ook al moest haar man al een keer voor misbruik naar de gevangenis, ze kreeg geen enkele hulp aangeboden van de autoriteiten om haar tegen hem te beschermen. Nadat hij weer op vrije voet was, liep hij haar op een dag tegen het lijf, pakte haar vast, gooide benzine over haar en zichzelf heen en probeerde hen vervolgens met een aansteker in brand te steken. Dedaj ontsnapte nog net en ging naar haar werk. Haar collega’s vroegen zich af waar de benzinegeur vandaan kwam, maar zij kreeg het niet over haar lippen te vertellen wat er gebeurd was. Ze vluchte naar het toilet en trok haar werkkleren aan, maar de geur liet niet af. Uit wanhoop ging ze naar de buitenplaats en belde het noodnummer, maar de politie weigerde haar op te halen. ‘We zijn geen taxiservice, maar de politie,’ antwoordde de man aan de andere kant van de lijn. ‘Als je de kans krijgt, neem dan een taxi of een bus naar het politiebureau.’

Voor Dedaj is het goedgekomen, maar haar verhaal is tekenend voor het gebrek aan hulp en ondersteuning voor vrouwen die slachtoffer zijn van intiem geweld. Vandaar dat Young Volunteers met steun van Het Actiefonds afgelopen voorjaar campagne voerde tegen intiem geweld. Actievoerders hielden demonstraties tegen femicide en verspreidden zowel in stad als platteland informatie over waar vrouwen daadwerkelijk terecht kunnen voor steun als ze te maken hebben met intiem geweld.

Het Actiefonds is trots om Young Volunteers te steunen. Femicide is een grootschalig probleem dat zich bij lange na niet beperkt tot Albanië. In Nederland wordt volgens de NGO WOMEN Inc. iedere acht dagen een vrouw vermoord. Meer dan de helft van de daders is de vermoedelijke (ex-)partner. Daar moet verandering in komen, en wel nu!