Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Transgenders slachtoffers van onmenselijke praktijken onder de anti-gay wet

Oeganda

Petitie tegen wrede onderzoeken bij transgender personen

Locatie

Als transgenders worden opgepakt door de politie in Oeganda, kunnen zij gedwongen worden tot een anaal onderzoek om hun homoseksuele activiteiten te ‘bewijzen’. Baseline Foundation start een campagne om deze wrede en traumatiserende praktijken te verbieden.

€ 1000

bewustmakingscampagne - demonstratie - discriminatie - Gender based violence - LGBTQI+ - petitie

doneer nu

Foto: Katie G. Nelson

Baseline Foundation is een petitie gestart tegen seksuele mishandeling van transgenders in Oeganda. Met deze campagne vragen zij niet alleen aandacht voor dit onderwerp maar willen zij er ook voor zorgen dat deze mishandeling onder het mom van ‘onderzoeken’ bij de wet verboden gaat worden in Oeganda. Het Actiefonds gaat deze campagne ondersteunen. Je kunt ons helpen door te doneren via onderstaande link!

Actie

Onderzoek ‘bewijst’ homoseksualiteit

Wanneer je in Oeganda wordt gearresteerd onder de anti-homoseksualiteit wetgeving, wordt je gedwongen om anaal getest te worden. Waarom? De overheid gebruikt deze ‘methode’ om bewijs te vinden voor iemands seksuele geaardheid. Een traumatische gebeurtenis en een vorm van aanranding. Wat het bewijst? Niets natuurlijk. De ‘anti-gay law’, en de HIV en AIDS Preventie en Controle Wet worden onwettig gebruikt als excuus om homoseksualiteit te ‘bewijzen’.

Alleen de uitvoering van dit onderzoek al is een vreselijke ervaring, maar dit wordt nog erger gemaakt doordat er respectloos met de ‘verdachten’ wordt omgegaan. Zo stellen de dokters zich niet voor, nodigen andere mensen uit tijdens het onderzoek en maken foto’s van de handeling die worden gedeeld op verschillende kanalen.

“Forced Anal examination among Transgender is inhuman and Must Stop”

Seksuele identiteit en oriëntatie is geen ziekte of misdaad. Het idee dat de gezondheidszorg een diagnose kan stellen op basis van dit soort onderzoeken is ronduit belachelijk en is eerder een verkapte manier om de transgender community in Oeganda te straffen. De onderzoeken zijn per definitie discriminerend en gaan tegen de Oegandese Constitutie, de African Charter en internationale mensenrechten in. Deze actie moet ervoor zorgen dat de overheid deze praktijken als ongrondwettig verklaard waardoor de transgenders de personen kunnen aanklagen die hen dit aan hebben gedaan.

Met deze slogan zal de transgender community zich mobiliseren tijdens een grote demonstratie in de maand juni. Om zo publiekelijk uit te komen voor je seksuele geaardheid of überhaupt je steun te uiten voor dit onderwerp, is in Oeganda een heldhaftige daad. Ongeveer 70 transgenders en 230 sympathisanten zijn aanwezig. Allen strijden voor het decriminaliseren van homoseksualiteit in Oeganda.

Met hulp van een advocaat wordt er een petitie opgezet tegen de Oegandese overheid. Vervolgens wordt er gedemonstreerd en gekampeerd bij het Parlement van Oeganda om de voorzitter van het Parlement te confronteren. Lokale gemeenschappen worden betrokken door interactieve bijeenkomsten te organiseren voor constructieve oplossingen. Voor een vreedzaam bestaan voor iedereen.

Over Baseline Foundation

Baseline Foundation beschermt de rechten van de kwetsbare groepen in de samenleving. Ze houden zich met name bezig met het opzetten van bewustwordingscampagnes op het gebied van gender-gebaseerd geweld.