Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Don’t touch my Valbona!

Albanië

Bewoners in actie tegen bouw illegale waterkrachtcentrales

Locatie

Inwoners van beschermd natuurgebied voeren actie tegen illegale bouw waterkrachtcentrales.

€ 1500

hydropower - milieu - natuurbescherming - natuurgebied - waterkrachtcentrale

doneer nu

Lokale bewoners en biologen maken zich al twee jaar hard voor het behoud van de Albanese Alpen. Ze hebben hun krachten gebundeld in de grassroots organisatie Toka en richten zich voornamelijk op het voortbestaan van het wettelijk beschermde natuurgebied Valbona Valley National Park.

Actie
  • Algemene info
  • Updates (2)

Het werk van Toka is van groot belang, want de overheid van Albanië en bedrijf Gener 2 zijn bezig met de bouw van maar liefst 14 waterkrachtcentrales aan de Valbona rivier. 8 van deze centrales staan in het beschermde natuurgebied en worden dus illegaal gebouwd. Toka is nu de campagne Mos ma prek Valbonen! (‘Don’t touch my Valbona!’) gestart.

Catastrofale gevolgen voor lokale natuur en gemeenschap

Waterkrachtcentrales verstoren lokale ecosystemen en zorgen ervoor dat bepaalde flora en fauna verdwijnen. Daarnaast hebben de waterkrachtcentrales negatieve gevolgen voor het ecotoerisme in de omgeving dat net op gang komt. En dat is enorm belangrijke bron van inkomsten voor de gemeenschappen in de arme regio. De meeste families zijn afhankelijk van ecotoerisme, en zullen hoogstwaarschijnlijk geen inkomen meer hebben als de centrales in het natuurpark zijn gebouwd. De enige partij die gebaad is bij de waterkrachtcentrales, is het private bedrijf dat ze bouwt.

Het natuurgebied in Valbona staat al sinds 1996 op de International Union for Conservation of Nature (IUCN) lijst van beschermde natuurparken. Voor de lokale bewoners was het dan ook een grote schok om te vernemen dat ondanks de beschermde status de bouw van waterkrachtcentrales gepland staan in het gebied. Samen met biologen uit de regio zijn de bewoners gestart met actievoeren en proberen zij de bouw van de waterkrachtcentrales te stoppen. Middels protesten, maar ook door het aanklagen van de overheid voor het niet in acht nemen van de wetgeving over beschermde gebieden. Het Albanese gerechtelijk systeem verwierp de zaak, met als argument dat de regering in het belang van haar burgers handelt en het dus voor burgers niet mogelijk is dat in twijfel te trekken en stappen te ondernemen.

Actievoerders geven niet op

De actievoerders gaan ondanks deze tegenslag door met hun strijd. Hun volgende actie is het opzetten van een petitie op een plein in de stad Tirana. Met de steun van Het Actiefonds zal op dit plein een enorme video-installatie opgebouwd worden, waarbij met videobeelden de rivier over het plein wordt geprojecteerd. Daaromheen worden zo’n honderd sirenes aangezet, om aan te geven dat de rivier in gevaar is. Toka wil zo meer mensen informeren over de wantoestanden die gaande zijn en ervoor zorgen dat de overheid gaat zorgen voor haar burgers in plaats van voor een privaat bouwbedrijf.

Help mee

Ook jij kunt de inwoners van Valbona helpen. Door de petitie te tekenen, awareness te creëren door dit artikel te delen op social media, en door een donatie te doen. Help mee het Valbona Valley National Park te beschermen. Mos ma prek Valbonen!