Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Black Queer and Trans Resistance organiseert de eerste Black Pride Nederland

Nederland

Black Pride NL Protest against Anti Black Queer & Trans Violence

Locatie

juli 2020 || Black Queer en Trans Resistance luidt de eerste Black Pride NL in met een protest in Amsterdam

€ 1000

antiracisme - demonstratie - LGBTQIA+

doneer nu

Na de wereldwijde Black Lives Matter demonstraties, organiseerde Black Queer and Trans Resistance NL een demonstratie op 25 juli 2020. Met dit protest luidt Black Queer en Trans Resistance de eerste Black Pride NL in.

 

Actie

“Je kunt niet pro-black en anti-queer zijn”

De jaarlijkse wereldwijde Pride-festiviteiten hebben activistische wortels. Met Pride herinneren we de Stonewall Riots uit de jaren zestig, die het begin tekenden van de gay liberation movement. En hoewel deze beweging de samenleving veel goeds heeft gebracht, is er nog een hoop liberation om voor te strijden. In het huidige discours worden queer en trans personen van kleur vaak achterwege gelaten in het overwegend witte activisme van de LGBTQIA+ -gemeenschap. Dat is schrijnend, want dat is precies de groep die historisch gezien aan de frontlinie heeft gestaan ​​van elke mensenrechtenbeweging. Black Queer en Trans Resistance NL zet zich in voor de Black Queer gemeenschap, een groep mensen die zich bevindt op de intersectie van deze twee identiteiten. Zoals Naomi Pieter, een van de oprichters van Black Queer en Trans Resistance Nederland, zegt;

‘Je kunt niet voor de rechten van één groep binnen de gemeenschap vechten, en de anderen achterwege laten. Wanneer je dat doet, ben je actief aan het deelnemen aan de onderdrukking van iemand anders – je ontkent daarmee dat racisme bestaat. Alle systemen van oppressie zijn met elkaar verbonden.’

Black Queer & Trans Resistance Netherlands is een community en activistische groep die racisme, transfobie en homofobie tegengaat door het organiseren van marsen, meetups en het bijhouden van archiefwerk. Te midden van de wereldwijde protesten tegen racisme en geweld tegen personen van kleur, voelt de noodzaak om te marcheren voor het feit dat LGBTQIA+ personen van kleur onevenredig vaak het slachtoffer zijn van racistisch, homofoob en transfobisch geweld, dringender dan ooit. Het belangrijkste doel van het Black Pride-protest is de bevrijding van zwarte queer en trans personen in Nederland.

Pride is een protest

Zaterdag 25 juli verzamelde een menigte van honderden mensen zich op het Museumplein in Amsterdam om deel te nemen aan het protest en zich uit te spreken tegen de marginalisering, stigmatisering en criminalisering waar zwarte LGBTQIA+ personen dagelijks mee worden geconfronteerd. De organisatie van Black Pride NL stelt dat de diversiteit in hun gemeenschappen hun politiek complex en meervoudig maakt. Aangezien alle actie tegen onderdrukking intersectioneel is, kan het protest worden gezien als een verzet tegen het imperialistische, wit suprematistische, kapitalistische, validistische, cis-heteroseksistische patriarchaat.

Blijf Black Queer en Trans Resistance Nederland en Black Pride NL vooral volgen, aangezien er plannen zijn om een jaarlijkse terugkerende mars te organiseren naast de vele andere evenementen die het hele jaar door zullen plaatsvinden. Voor de komende Black Pride week (t/m 6 augustus) worden er extra evenementen georganiseerd in Amsterdam, volg deze pagina voor meer informatie.