Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Machtsmisbruik in een pandemie

Filipijnen/Colombia

Crisis als dekmantel

Locatie

Nu overheden zich focussen op de pandemie, lopen activisten in verschillende regio’s nog meer veiligheidsrisico’s dan normaal. In andere landen zien machthebbers mogelijkheden zichzelf ‘speciale bevoegdheden’ op te leggen. Met alle gevolgen van dien.

activisme - coronacrisis - machtsmisbruik

doneer nu

Hoewel overheidsmaatregelen er in eerste instantie op gericht zijn het virus in toom te houden, zien sommige politieke leiders hun kans schoon om binnen een lockdown de macht naar zich toe te trekken. Of zij gebruiken de crisis als een excuus voor hun nalatigheid.

Actie

Colombia is een zeer gevaarlijk land voor activisten. Lokale ngo’s waarschuwen leiders van sociale bewegingen voor zogenaamde death squads. Onder toeziend oog van autoriteiten worden Colombiaanse gemeenschapsleiders opgespoord en vermoord.

Nu de overheid zich focust op de pandemie, lopen activisten nog meer risico dan normaal. Er zijn al drie activistische leiders vermoord. ‘Ik krijg nu meer doodsbedreigingen dan ooit’, vertelt Carlos Paez, een landrechtenactivist. De ngo WOLA (Washington Office on Latin America) durft zelfs te stellen: ‘Het coronavirus biedt Duque en zijn regering een nieuw excuus om zich maar niet bezig te hoeven houden met de broodnodige bescherming van sociale leiders en het onderzoeken van de moorden.’

Filipijnen: ‘special powers’ voor Duterte
Aan de andere kant van de oceaan ziet president Duterte van de Filipijnen de mogelijkheid om tijdens de crisis zichzelf ‘speciale bevoegdheden’ op te leggen. Onder het mom van het beperken van verdere verspreiding van het virus, wil hij bevoegdheid over bepaalde sectoren van ziekenhuizen en openbaar vervoer. Maar deze maatregelen hebben al de nodige kritiek opgeleverd. De beruchte president heeft al critici gevangengezet, journalisten lastiggevallen en een controversiële drugsoorlog gevoerd. De Filipijnse bevolking is nu bang dat Duterte het voor lokale overheden onmogelijk zal maken hun advies te geven over de beste manier om het virus te bestrijden.

Het Actiefonds staat achter alle dappere activisten die zich niet laten tegenhouden door het wangedrag van overheden. Stop machtsmisbruik! Kom in actie!