Midden op de oceaan drijft hier en daar een eenzame palmboombast of een ophoping van plastic. Het zijn herkenningspunten voor vele trekdiersoorten zoals tonijn, die hele oceanen oversteken om te paren. Vissers buiten de behoefte aan herkenningspunten uit door zogeheten FADs (Fish Aggregating Devices) op de oceaan los te laten: enorme drijvende netten met houten palen eraan waar tonijnen, haaien, schildpadden en andere diersoorten op afkomen. Een onverantwoordelijke vismethode die niet alleen voor veel bijvangst zorgt, maar ook geen onderscheid maakt tussen volwassen en juveniele tonijn, waardoor overbevissing op de loer ligt. Daarnaast kunnen verdwaalde of stukgemaakt FADs afdwalen in de territoriale wateren van andere landen, of zelfs zinken en hele stroken koraalrif verwoesten.
Duurzame vis?
Gelukkig kunnen we met een steeds geruster hart tonijn eten. Het jaarrapport van het bekende MSC-keurmerk voor duurzame vis licht uit dat maar liefst 86 procent van de ingeblikte tonijn in de supermarkt ondertussen hun stamp of approval heeft, vergeleken met slechts 22 procent in 2019. Het MSC-keurmerk is hét leidinggevende keurmerk als het op vis aankomt, en het werkt. Uit onderzoek blijkt dat consumenten de voorkeur geven aan vis die het blauwe logo draagt.
Toch deed de absurd snelle toename van duurzame tonijn bij enkele experts de wenkbrauwen fronsen. Vandaar dat Bloom Association, een NGO die zich inzet voor gezondere oceanen, op onderzoek uitging. De organisatie ontdekte dat meer dan de helft van de tonijn met een MSC keurmerk gevangen is door visserijen die FADs gebruiiken! MSC heeft simpelweg de definities aangepast van wat duurzaam is zodat FADs eronder vallen. MSC ontvangt geweldige royalties van de lucratieve tonijnindustrie, maar heeft daarvoor wel zijn geloofwaardigheid laten varen.
Ocean Rebellion
Om de hypocrisie van MSC, supermarkten en de visserij aan te kaarten, heeft de Britse tak van Ocean Rebellion een artistieke interventie gehouden bij de Blue Innovation Summit: een conferentie waarbij de minister van milieu en voedsel, en vele belangrijke spelers uit de tonijnindustrie aanwezig waren, zoals Thai Food Union, eigenaar van John West tonijn. Verkleed als vissen en ingeblikte tonijn verstrikt in een FAD verstoorden de activisten de conferentie en haalden de lokale en nationale pers.
De actie was een groot succes, onder meer omdat verzekeraars besloten dat Thai Food Union een hoger investingsrisico vormt nu men weet dat het bedrijf zijn duurzaamheidsdoelen niet naleeft. Zij hebben als gevolg de premies van Thai Food Union verhoogd. Geweldig nieuws. Het heeft de activisten gemotiveerd om verder te gaan met hun campagne tot FADs volledig verdwenen zijn uit de oceanen.
Het Actiefonds is trots om Ocean Rebellion te mogen steunen!