Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Inwoners Myanmar verzetten zich tegen militaire staatsgreep

Myanmar

ACTIES • Protestbeweging tegen gewelddadige militaire coup in Myanmar

Locatie

Maart 2021 || De bevolking van Myanmar gaat sinds 1 februari gebukt onder een militaire staatsgreep. Door het hele land staan sterke protestbewegingen op om zich tegen het gewelddadige regime van het leger te keren.

€ 6000

DEMOCRATIE - geweld - militaire coup - protest - staatsgreep

doneer nu

Sinds 1 februari verkeert Myanmar in een nationale noodtoestand door een genadeloze coup, gepleegd door het leger. Regeringsleider Aung San Kuu Kyi en consorten werden gearresteerd, waarmee de hoop op een democratische samenleving verder naar de achtergrond verdween.

Actie

Door het hele land staan sterke protestbewegingen op om zich tegen het gewelddadige regime van het leger te keren. De militairen proberen hun macht te behouden door politieke activisten, studenten en jongeren die bij de protesten betrokken zijn, te arresteren en te martelen. Geweld wordt niet geschuwd; geweren, traangas, waterkanonnen en fysiek geweld worden veelvuldig ingezet. Arrestanten worden getrapt, geslagen en beschoten. Volgens belangenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners zijn al meer dan zestig demonstranten vermoord en duizenden gearresteerd, in een poging de beweging te verzwakken.

Het leger en de politie hebben zich gericht op politieke- en maatschappelijke organisaties, activisten en nieuwsmedia. Telefoon, internet en sommige televisiezenders worden om de haverklap afgesloten, wat berichtgeving over de situatie in het land bemoeilijkt.

Naast de protesten is er ook een grote staakactie gestart door de Civil Disobedience Movement die het openbare leven grotendeels stil heeft gelegd. Ondertussen wordt de militaire onderdrukking almaar heviger. De arrestaties van prominente politieke activisten en mensenrechtenverdedigers brengen de huiveringwekkende boodschap dat de militaire autoriteiten geen afwijkende meningen  tolereren.

Om de veiligheid van de demonstranten te waarborgen, kunnen we geen namen van actiegroepen vermelden. Wel kunnen we melden dat we verschillende actiegroepen binnen de protestbeweging gesteund hebben. De financiële bijdrage van Het Actiefonds ondersteunt de demonstranten die dagelijks de straat op gaan tegen het gewelddadige regime en strijden voor hun vrijheid.

Help je mee de protestbeweging tegen de coup in Myanmar te steunen? Doneren kan via het formulier hieronder, iedere extra donatie helpt!