Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Code Rood eist publieke ontmanteling van Shell

Nederland

Shell Must Fall

Locatie

mei 2020 || Shell Must Fall eist ontmanteling van klimaatverwoester Shell

klimaatactivisme - shell

doneer nu

Op 19 mei 2020 vond in Den Haag de aandeelhoudersvergadering van Shell plaats. Dat heeft Code Rood niet zomaar ongemerkt voorbij laten gaan.

Actie

Code Rood treed met de actie Shell Must Fall op tegen bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het winnen, transporteren en verbranden van fossiele brandstoffen. Daarnaast komen ze in actie tegen regeringen die dit vrijelijk laten gebeuren. De actievoerders eisen de publieke ontmanteling van Shell, omdat het bedrijf blijft kiezen voor winst ten koste van het klimaat, natuur en mensenlevens.

De gemeente Den Haag had het van te voren aangekondigde protest bij het Shell hoofdkantoor met betrekking tot de coronamaatregelen ingeperkt tot maar 30 mensen. De organisatie heeft hiertegen bezwaar gemaakt bij de voorzieningenrechter, maar heeft de zaak helaas verloren. Op dit moment loopt er nog een beroepsprocedure tegen dit besluit. Het is een reëel gevaar dat demonstratierecht wordt aangetast onder het mom van corona.

Om de demonstranten toch de kans te geven hun demonstratierecht uit te oefenen, organiseerde de organisatie op nog twee andere plekken in Den Haag kleine demonstraties: een demonstratie tegen de inperking van het demonstratierecht, en een om de banden die Shell met de overheid heeft aan de kaak te stellen. Overal hield men 1,5 meter afstand en dragen de deelnemers mondkapjes. De hoofddemonstratie vond zoals gepland bij het Shell hoofdkantoor plaats. Er waren verschillende sprekers en muziek en op het Plein en op het Spui heeft Extinction Rebellion een artistieke performance verzorgd.

Naast de protesten in Den Haag hebben er acties plaatsgevonden op negen andere plekken in Nederland. Code Rood is blij dat de groepen die van plan waren om naar Den Haag te komen, maar dat vanwege COVID-19 niet konden doen, het initiatief hebben genomen om zelf lokaal in actie te komen. Ook internationaal is flink gedemonstreerd; in Tsjechië, België, Denemarken, Portugal en Duitsland vonden verschillende acties plaats. Er werden tankstations bezet, banners opgehangen, fietsdemonstraties georganiseerd en benzineslangen vastgeketend. De internationale beweging voor klimaatrechtvaardigheid zit – ondanks corona – niet stil!

 

Blijf op de hoogte van toekomstige acties van Code Rood en Shell Must Fall via de website.