Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Malawiaanse ouderen gestenigd wegens aantijgingen van hekserij

Malawi

ACTIE • YATO strijdt tegen bendegeweld tegen ouderen

Locatie

November 2020 || Malawi’s Youth Acting Together [YATO] protesteert tegen bendegeweld jegens ouderen die ‘verdacht’ worden van het beoefenen van hekserij.

geweld - hekserij - malawi - ouderen

doneer nu

In de afgelopen weken is het geweld van bendes tegen ouderen die ‘verdacht’ worden van het beoefenen van hekserij enorm toegenomen. Vorige maand werd in het Dezda-district zowel een oudere vrouw als een oudere man gestenigd. Beiden hebben dit niet overleefd. Activisten stellen de politie verantwoordelijk voor het feit dat ze falen in het aanpakken van de gewelddadige agressors.

Actie

Deze incidenten laten zien dat in Malawi de tendens heerst -door het voortdurende falen van handhavingsinstanties- het recht in eigen handen namen door grof geweld toe te passen op onschuldige slachtoffers.

Malawi’s actieve jongerenorganisatie Youth Acting Together [YATO] besloot om in opstand te komen tegen dit geweld tegen ouderen. Op 25 november hielden ze een demonstratie om de politie van Malawi onder druk te zetten om deze geweldsmisdrijven serieuzer te nemen en onmiddellijk elke persoon die betrokken is bij bendegeweld te arresteren. Daarnaast waarschuwden ze de bevolking om het recht niet in eigen hand te nemen.

Volgens de Malawi’s Witchcraft Act van 1911 bestaat hekserij niet en stelt zelfs dat het een strafbaar feit is om iemand te beschuldigen van het beoefenen van hekserij. Bovendien erkent de 2016 National Policy for Older Persons de plicht van de staat om hun rechten te beschermen. Nu de staat hier zo in heeft gefaald, streeft YATO ernaar deze wetten kracht bij te zetten door zich uit te spreken.

De jeugdactivisten bestrijden onrechtvaardigheid op veel verschillende onderwerpen sinds 2016. Ze komen op voor de rechten van arme en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen door ervoor te zorgen dat hun rechten volledig worden beschermd. Het Actiefonds heeft in het verleden met succes een aantal van hun directe acties ondersteund.