Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Activisten klagen FMO aan voor mensenrechtenschendingen in Honduras

Honduras

Nederlandse ontwikkelingsbank FMO investeert in omstreden stuwdam

Locatie

Inheemse bevolking verzet zich tegen komst van stuwdam die hun leefomgeving verwoest. Ondanks forse mensenrechtenschendingen, blijft FMO het project financieren.. Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 17 mei 2018

Vandaag maken drie vertegenwoordigers van de Hondurese organisatie COPINH en van de familie van de in maart 2016 vermoorde Berta Cáceres bekend dat een aanklacht tegen de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO wordt voorbereid. In de aanklacht houdt COPINH de FMO medeverantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen rondom het controversiële Agua Zarca project. Het Actiefonds steunt COPINH al vanaf het begin van hun strijd.

Update

Door haar Hondurese klant financieel te ondersteunen, werkte de FMO volgens de aanklacht de politieke context van onderdrukking en straffeloosheid in de hand. COPINH hoopt door de rechtszaak niet alleen de FMO, maar ook andere ontwikkelingsbanken ertoe te bewegen mensenrechtenschendingen rondom de projecten waarin ze betrokken zijn, in de toekomst te voorkomen.

Hondurese actievoerders in Nederland

De coördinator van COPINH – en tevens de dochter van de vermoorde Berta Cáceres – is momenteel samen met een gemeenschapsleider uit Rio Blanco en twee advocaten in Nederland. De delegatie wil het bezoek aan Nederland ook aangrijpen om de blijvende noodzaak van een eerlijk en onafhankelijk juridisch proces rondom de moord op Berta te benadrukken en aandacht te vestigen op de straffeloosheid en onderdrukking in Honduras.

Op vrijdag 18 mei van 15.00-17.30 uur organiseren Both ENDS, Peace Brigades International en Transnational Institute een discussieprogramma rondom Berta Cáceres, mensenrechten en de rol van internationale financiële instellingen.