Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Ontruiming boomhutbezetters in Hambacherbos

Gepubliceerd op 18 september 2018

In de afgelopen jaren heeft Het Actiefonds meerdere acties in het Hambacher Forst gesteund. Dit oeroude bos zou afgegraven worden voor bruinkoolwinning, maar activisten bezetten het bos door zich in boomhutten te verschansen. Nu worden zij hardhandig ontruimd door politie.

Update
Foto Arie Kieviet, Volkskrant

In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen ligt het oeroude Hambacher Forst. Daar wil energiebedrijf RWE een bruinkoolmijn neerzetten, waardoor grote delen van het bosgebied zouden moeten verdwijnen. In de afgelopen jaren hebben activisten dit proberen te voorkomen door het bos te bezetten. Ze bouwden boomhutten en gingen erin wonen, en zo ontstond ‘boomhuttenhoofdstad’ Oaktown. Niet alleen ter bescherming van het bos, maar ook als protest tegen de mijnactiviteiten van energiebedrijf RWE. Bruinkool is één van de meest vervuilende fossiele brandstoffen. En voor deze bruinkoolmijn zou een bos met honderdjarige beuken en eiken, waar beschermde diersoorten leven, moeten verdwijnen.

Er loopt nu nog een spoedprocedure bij het Gerechtshof, waarin 14 oktober uitspraak wordt gedaan. Desalniettemin wordt het bos nu al ontruimd, omdat de boomhutten niet aan bouwvoorschriften voldoen. Voor de ‘veiligheid’ van de bezetters is nu dus een enorme politiemacht op de been gezet, om het bos uit te kammen en actievoerders weg te halen. Er zijn al mensen lichtgewond geraakt door pepperspray en knuppels. Meer dan tweeduizend mensen zijn in en rondom het bos aan het demonstreren, en door het verzet kan de ontruiming nog weken duren.

Het Actiefonds heeft de afgelopen jaren meerdere acties omtrent het Hambacherbos gesteund. Nu zijn wij dan ook solidair met de Hambach-activisten: laat het oeroude bos staan en laat de bruinkool in de grond!