Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

100% vrijheid! Vrij van Pandemie en Tirannie!

. Meer lezen...

doneer nu
Gepubliceerd op 7 september 2020

De Covid-19-pandemie heeft de onkunde van de heersende klasse in Indonesië aan het licht gebracht. Ze faalt in het bieden van voldoende gezondheidszorg en levensonderhoud aan haar inwoners. In plaats daarvan wordt de pandemie door de bourgeoisie gebruikt als een excuus om beleid te voeren waartegen voorheen fel verzet werd.

Update

Indonesië behoort tot de landen met het hoogste sterftecijfer als gevolg van Covid-19, maar voorziet nauwelijks in de toegankelijkheid van coronatests. Bovendien belanden de kosten voor de bestrijding van de pandemie op de schouders van de arbeidersklasse. Kortom, het land gaat gebukt onder de schendingen van mensenrechten en extreme stijgingen van de levensonderhoud in een financieel moeilijke tijd.

Ondertussen wordt de arbeidersbeweging het zwijgen opgelegd door de heersende klasse onder het voorwendsel van het aanpakken van de Covid-19 pandemie.

Tijd voor actie

Van 13 tot 17 augustus waren er overal in het land protesten onder de paraplu van de grote “100% vrijheid! Vrij van Pandemie en Tirannie!” actie. Deze gelijktijdige nationale actie had tot doel het verzet van de arbeidersklasse en jongeren tegen de bourgeoisie nieuw leven in te blazen.

Onder de eisen van de activisten waren veilige werkomgevingen voor essentiële arbeiders tijdens de Covid-19 pandemie, een eerlijke nationale herverdeling van rijkdom en centralisatie van productiemiddelen in de handen van de arbeidersklasse.

De protesten vielen samen met belangrijke nationale momenten, zoals de jaarlijkse toespraak van president Jokowi, de sessie van de People’s Consultative Assembly en de New York Agreement van 1962. De demonstranten riepen op tot een grote staking onder de arbeidersklasse om hun onvrede te tonen. Aan die reeks acties namen zowel arbeiders als jongeren deel. Buiten de landelijke massademonstraties op 14 augustus ontstond er een drang om het protest voort te zetten. Maar door Covid-19 werden de protesten verder uitgevoerd in een online campagne.

Na deze demonstratie kreeg de organisatie verzoeken van andere regio’s die nog niet deelnamen, maar die verklaarden geïnteresseerd te zijn en van plan te zijn om hier een landelijke beweging tegen tirannie van te maken, met als doel het kapitalisme omver te werpen en de arbeidersklasse en jongeren te verenigen in een beweging voor bouwen aan een socialistische, klassenloze samenleving voor de inwoners van Indonesië.