Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Klimaatproblematiek op de kaart

Nederland

De noodklok luidt: in actie voor klimaatgerechtigheid

Locatie

Het afgelopen jaar stond in het teken van massale acties voor het klimaat. Een samenvatting van de meest spraakmakende acties: het klimaat gaat ons allemaal aan!

klimaat - klimaatactivisme

doneer nu

Het Actiefonds zag in het afgelopen jaar meer acties omtrent klimaatproblematiek dan ooit tevoren. Niet zo heel gek, want het klimaat gaat ons allemaal aan. Een kleine terugblik op de meest spraakmakende projecten die we mochten steunen in 2019.

Actie

Klimaatmars
Stromende regen kon de tienduizenden demonstranten niet tegenhouden: de klimaatmars op 10 maart dit jaar telde alleen al in de hoofdstad maar liefst zo’n 40.000 mensen! Dit is de grootste klimaatdemonstratie tot nu toe in de Nederlandse geschiedenis. Wereldwijd werd er overal gedemonstreerd voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Betogers eisten oplossingen van overheden en grote vervuilende bedrijven zoals Shell.

Het Actiefonds steunde verschillende groepen die zich inzetten tegen klimaatverandering en voor een schonere wereld. Zo liep Code Rood een blok in de grote klimaatmars in Amsterdam: zij verenigden zich met andere actiegroepen zoals ASEED, GroenFront!, Fossil Free Culture NL en Extinction Rebellion. Code Rood wilde met hun aanwezigheid het fenomeen burgerlijke ongehoorzaamheid normaliseren. Verder was de klimaatmars een goede gelegenheid om te mobiliseren voor acties in de daaropvolgende maanden. Code Rood biedt een radicale politieke analyse van het klimaatprobleem en wil met organisatie van onderop samen vechten voor systeemverandering en klimaatrechtvaardigheid!

Bruggen bouwen
Een ander project dat Het Actiefonds steunde was het Blok Tegen Klimaatracisme van de groep Climate Liberation Bloc, als onderdeel van de landelijke antiracisme demonstratie op  23 maart. Comité 21 Maart organiseerde deze demonstratie in het teken van de Internationale Dag Tegen Racisme. Het Climate Liberation Bloc wilde met haar deelname de link leggen tussen de milieubeweging en de antiracisme beweging. De groep werd in 2017 opgericht en heeft onder andere als doel de klimaatbeweging te dekoloniseren.

Intersectionaliteit en het bouwen van bruggen tussen verschillende sociale strijden is essentieel voor de beweging als geheel. Daarom steunde Het Actiefonds verderop in het jaar de groep Queers4Climate. Zij vormden onderdeel van de klimaatstaking op 27 september; de eerste publieke actie van deze nieuw opgerichte en diverse groep LGBTQIA+ activisten. Volgens eigen zeggen is het juist voor LGBTQIA+ mensen belangrijk om zich te bekommeren om klimaatactivisme, omdat het veel moeilijker vechten is voor gelijke rechten, vrijheid en gelijkwaardigheid in een maatschappij waarin de schadelijke effecten van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden.

Gemarginaliseerde groepen en mensen die moeten dealen met systematische onderdrukking zullen erkennen dat de machten die hen onderdrukken dezelfde zijn als die onze planeet uitputten. Alle strijden zijn verbonden: alleen als we solidair zijn met elkaar kunnen we overwinningen boeken!