Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

'Evacueer Moria' bivakkeerde 24 uur in Den Haag voor een humaan vluchtelingenbeleid

Nederland

24-uurs protest voor een humaan vluchtelingenbeleid

Actiegroep ‘Evacueer Moria’ organiseerde een 24 uurs-demonstratie naar aanleiding van het afgebrande kamp Moria op Lesbos. De Nederlandse overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen voor een humaan vluchtelingenbeleid.

demonstratie - Den Haag - lesbos - mensenrechten - moria - vluchtelingen

doneer nu

Vluchtelingenkamp Moria brandde op 9 september volledig af en maakte 13.000 mensen dakloos. Actiegroep ‘Evacueer Moria’ pleit ervoor dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid neemt voor een humaan vluchtelingenbeleid. Tijdens een 24-uurs demonstratie bivakkeerden zo’n 20 man voor de Tweede Kamer om de humanitaire crisis zo tastbaar mogelijk te maken voor politici en voorbijgangers.

Actie

Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos brandde op 9 september volledig af. Deze humanitaire catastrophe maakte 13.000 mensen dakloos, die in het kamp al onder erbarmelijke omstandigheden woonden. In de dagen die volgden besloot de Nederlandse overheid, onder druk, vijfhonderd slachtoffers op te vangen. Toch kwam deze actie onder veel kritiek te staan, omdat dit aantal van het totale aantal vluchtelingen dat Nederland opneemt afgaat. Met andere woorden, de overheid verdedigd nog altijd een inhumaan vluchtelingenbeleid en laat met deze reactie haar ware gezicht zien.

Actiegroep ‘Evacueer Moria’ roept de Nederlandse overheid op haar verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan het in veiligheid brengen van de slachtoffers van Moria. Politici kunnen niet meer wegkijken van de humanitaire crises op de Griekse eilanden, in de Middellandse Zee en binnen de eigen landgrenzen.

Een bewogen protest

Op 20 september werd een 24-uurs demonstratie georganiseerd: This is not a home. Van zondag 18:00 tot maandag dezelfde tijd werd er gebivakkeerd op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag door zo’n 20 man. Er werd een Moria-tentenkamp nagebouwd van tenten, karton, matjes en slaapzakken. Politici en voorbijgangers werden bananen en water uitgedeeld en gevraagd om het de hele dag uit te houden met dit rantsoen. Op de bananen stonden boodschappen zoals ‘NoMoreMorias’ en ‘Evacuate Now’; door iets aan te bieden kon er makkelijker het gesprek worden aangegaan met mensen. Op maandagmiddag vond er een concert plaats van een oud-bewoner van Moria, en er werden spraakmemo’s van mensen op Lesbos afgespeeld.

De kwetsbaarheid van 24 uur lang buiten zijn dwong volgens de organisatie respect af bij voorbijgangers, en er ontstonden persoonlijke gesprekken. Politici lieten weten dat het protest door velen opgemerkt is in de Tweede Kamer. Ondanks dat de actie een success was, reflecteerde de actiegroep dat we er nog niet zijn: “Zolang ons asielbeleid zo mensonterend blijft, blijven wij ons inzetten voor menswaardige opvang en veilige migratieroutes.” De transnationale organisatie ‘Europe Must Act’ benaderde ‘Evacueer Moria’ en liet weten deze manier van demonstreren door heel Europa te willen doen. Op dit moment wordt er gekeken naar een datum.