Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Sloop het patriarchaat!

Nederland

ACTIE • Jin, Jîyan, Azadî!

Locatie

Iraniërs blijven protesteren tegen het patriarchale regime, terwijl in Groningen studenten en docenten demonstreren tegen institutionele genderongelijkheid op de universiteit.

feminisme - GRONINGEN - Iran - studenten

doneer nu

Iraniërs blijven protesteren tegen het patriarchale regime, terwijl in Groningen studenten en docenten demonstreren tegen institutionele genderongelijkheid op de universiteit.

Actie

Zes maanden na de dood op Jina Mahsa Amini zijn de Iraanse protesten door extreem staatsgeweld stevig onderdrukt. Dat wil niet zeggen dat ze voorbij zijn: momenteel blijven honderden Iraniërs met gevaar voor eigen leven doorprotesteren. Beloetsjistan, een gemarginalisserde provincie in het Zuidoosten van het land, is momenteel de voortrekker van de protesten.

Iraanse demonstranten riepen op tot wereldwijde solidariteitsacties. Het Groningen Feminist Network gaf daaraan gehoor. Met steun van Het Actiefonds maakte zij een banner voor hun solidariteitsmars afgelopen oktober, waarbij drie Iraanse vrouwen en queers spraken over hun ervaringen van onderdrukking in de Islamitische Republiek.

Maar het patriarchaat beperkt zich geenszins tot Iran. Ook de Rijksuniversiteit Groningen blijft kampen met institutionele uitsluiting van vrouwen en queers. De universiteit ontsloeg op Internationale Vrouwendag Universitair Hoofddocent Susanne Täuber, omdat zij zich meermaals kritisch uitspraak over genderdiscriminatie op de universiteit. Onder de hashtag #AmINext uiten studenten en medewerkers van de RUG hun zorgen over een universiteit die mensen ontslaat zodra ze machtsongelijkheid aan de kaak stellen.

Sepideh Yousefzadeh Faal Daghati is universitair hoofddocent intersectional wellbeing and decoloniality bij Campus Fryslân. Zij maakte in een recente open brief expliciet de connectie tussen Iran en de RUG: “Wat Susanne overkomen is, deed me denken aan de angst en bedreigingen waar academici in Iran mee te maken krijgen. Susanne Täuber heeft de structurele uitdagingen en de worstelingen met gender en hiërarchie aan onze universiteit benoemd. Dit zou haar niet moeten gebeuren.”

Het Actiefonds steunde ook de Feminist Strike van 8 maart waarbij Täuber haar ontslag aan de demonstranten aankondigde. Het patriarchaat moet gesloopt! Van Teheran tot Groningen!