Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Actiekamp tegen grenzen

Netherlands

ACTIE • No Border Camp 2022

Locatie

Het No Border Camp biedt workshops en acties voor bewegingsvrijheid en tegen grensgeweld.

doneer nu

Aan de rand van het Rotterdamse bedrijventerrein Spaanse Polder werd op een ongewone maandagochtend razendsnel een volwaardig kamp opgezet, inclusief workshoptenten, wc’s, douche, een entreetent, wachttorens, elektriciteit door middel van zonnepanelen, een watervoorziening en vele spandoeken. Aanleiding was het jaarlijkse No Border Camp, een belangrijke spil in de migranten- en solidariteitsbeweging voor vrijheid en veiligheid.

Actie

Pushbacks

Illegale pushbacks, eindeloze asielprocedures en militaire surveillance-apparatuur: het grensbeleid van Europa is een ware hel voor een steeds grotere groep mensen die zich gedwongen ziet hun land te verlaten door de gevolgen van de wereldwijd ongelijke verdeling van welvaart, onveiligheid, klimaatverandering en de oorlogsindustrie. Wie zich als activist inzet voor bewegingsvrijheid in Nederland, weet dat de dit jaar veelbesproken situatie in Ter Apel slechts het topje van de ijsberg is. Het Actiefonds steunt daarom hoognodige acties op het gebied van migrantenrechten, al decennialang.

Frontex

Dit jaar stond het No Border Camp in het teken van de campagne rondom Frontex, het EU-agentschap dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van grensbewakingsbeleid. Eerder dit jaar stapte de directeur van Frontex nog op vanwege schandalen rond wangedrag en mensenrechtenschendingen. Deze zou hij jarenlang opzettelijk hebben verdoezeld. Ook in Nederland zijn er nog te weinig mensen op de hoogte van de werkelijke praktijken aan de buitengrenzen. Daarom is het zo belangrijk dat er bijeenkomsten zijn als het NBC.

Solidariteit

Op donderdag sloten zo’n 80 mensen zich aan bij een solidariteitsdemonstratie naar het nabij gelegen detentiecentrum Rotterdam. Hier zitten mensen soms wel maandenlang vast omdat zij geen verblijfsvergunning hebben. Met toeters en pannen lieten activisten aan zowel de instelling als de vastzittende migranten horen dat zij het niet eens zijn met de traumatiserende opsluiting en de daarop volgende deportatie. Want geen mens is illegaal!