Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Stop met oogsten boven de schedels van hun voorouders!

Cameroun

ACTIE • Ontwortel Socapalm van heilige grond!

Locatie

Bewoners van Mbonjo en Souza (Kameroen) beschermen hun begraafplaatsen tegen de oprukkende oliepalmplantages van Socapalm.

Kameroen - palmolie - Socfin

doneer nu

Bewoners van Mbonjo en Souza (Kameroen) beschermen hun begraafplaatsen tegen de oprukkende oliepalmplantages van Socapalm.

 

 

Actie

Het is niet de eerste keer dat de productie van palmolie tot problemen leidt. Het is bekend dat Indonesië en Maleisië grote delen van hun tropische oerwouden kappen om plaats te maken voor oliepalmen, met grote gevolgen voor de biodiversiteit en en het klimaat. Maar de inwoners van Mbonjo en Souza tonen hoe ook de bevolking het moet ontgelden.

Alphone Toko Sene, oude bewoner van Mbonjo, kan het niet meer aanzien: wanneer hij naar de begraafplaats loopt om het graf van zijn oom en tante te eren, ziet hij met argusogen toe hij de oliepalmen terrein winnen het terrein. De grond is eigendom van Socapalm, een groot Kameroens agrobedrijf dat slechts een filiaal is van het Luxemburgse Socfin. In 2010 beheerde Socapalm al bijna 80 duizend hectare aan grond in Kameroen, voornamelijk in rurale en afgelegen gebieden, die allemaal bestemd zijn voor de productie van palmolie. Socapalm staat de inwoners van Mbonjo voorlopig toe hun begraafplaats te betreden, maar wil in geen geval afstand doen van de grond waaronder de voorouders van het dorp begraven liggen.

Volgens Socfin is de toekomst van Socapalm “onlosmakelijk verbonden met de duurzame ontwikkeling van lokale bevolkingen en economieën”. Toch komt uit de praktijk een ander beeld naar voren, namelijk dat natuur en bewoners zo veel mogelijk moeten wijken om plaats te maken voor de lucratieve palmboom. Toko Sene: “Onze dierbaren liggen hier begraven. Het is niet normaal dat deze plaats wordt ingenomen door de plantages van dit agro-industrieel bedrijf. We willen dat ze onze heilige plaatsen respecteren.”

Ondanks aanhoudende klachten uit Mbonjo-Souza heeft Socapalm vorig jaar het keurmerk van duurzame palmolie (RSPO) gekregen.

Tijd dus om over te gaan tot actie. Met een demonstratie van 300 personen en relatief veel media-aandacht, is het de bewoners in augustus gelukt om de hypocrisie van Socapalm aan te kaarten, debatten tussen dorpsleiders en bestuurders op tv uit te zenden, en met Socapalm zelf om de tafel te zitten. De dialoog lijkt eindelijk geopend. Nu is het zien of het ze lukt om hun begraafplaatsen terug te krijgen van het landbouwbedrijf.