Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Ook internationale studenten hebben woonrecht!

Nederland

ACTIE • Woonstrijdkamp

Locatie

Wonen is voor veel (internationale) studenten in Groningen bijna onmogelijk geworden. Woonstrijdkamp eist concrete oplossingen!

GRONINGEN - internationale studenten - wooncrisis

doneer nu

De wooncrisis treft een groot deel van de Nederlandse bevolking. Maar ook internationale studenten hebben het te verduren.

 

Actie

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil zo graag een internationale reputatie opbouwen dat ze woningcrisis in de stad alleen maar verergert. Ieder jaar lezen we berichten over hoe studenten – vooral internationale – met grote moeite een kamer vinden. De universiteit had vier jaar geleden zelfs een noodtentenkamp opgezet om de woningcrisis enigszins te stelpen.

Ondertussen zijn we een pandemie en een recessie verder en het probleem is alleen maar erger geworden. Dakloze studenten bezetten vorig jaar uit protest het Academiegebouw van de RUG. Tussen 2020 en 2021 nam het woningtekort namelijk toe met zo’n 4500 extra dakloze studenten (26.500 in totaal), om nog maar te zwijgen over de huurprijzen die de lucky few moeten ophoesten. Huiseigenaren maken gretig gebruik van de situatie om studenten exorbitante huren te laten betalen. Want ja, die studenten kunnen toch bijlenen als ze het geld niet hebben?

Internationale studenten

Hoe huichelachtig deze manier van denken mag zijn, het heeft niet eens betrekking op de 9 duizend internationals die niet even bij ome DUO kunnen aankloppen. Zij komen aan in een studentenstad die nauwelijks plek voor ze heeft, zonder dat ze daar van tevoren voor gewaarschuwd zijn. Daarbovenop komt dat deze groep geen recht heeft op een studenten-OV, omdat ze geen Nederlands staatsburger zijn. Het gevolg hiervan is dat een woning buiten Groningen-stad zoeken ook geen optie voor ze is. Vergeet namelijk niet dat Nederland het duurste openbare vervoer van de EU heeft!

Bij de PvdA en de CU gaan al geluiden op om tijdelijke huurcontracten te verbieden. Dit lijkt misschien een goede oplossing, aangezien huisjesmelkers graag deze contracten gebruiken om de huur systematisch te verhogen. Maar vaste huurcontracten betekent enkel een obstakel erbij voor buitenlandse studenten die slechts voor een semester of jaar komen. Op deze manier blijven internationale studenten de dupe van het falende Nederlandse woonbeleid.

Woonstrijdkamp eist concrete oplossingen voor de woningcrisis in Groningen, zoals betaalbare woningen, gratis noodopvang en meer woningen op de universiteitscampus. Daarnaast moet de overheid ook studenten-OV’s verlenen aan internationals. Met steun van Het Actiefonds kampeerden studenten het weekend van 9 tot 11 september in het Noorderplantsoen om aandacht te vragen voor de aanhoudende woningcrisis, en te demonstreren voor hun woonrechten.

Want huizen zijn voor mensen, niet voor winst.