Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Shell verwoest iedere dag het leven op aarde

South Africa

ACTIES • Shell Seismic Survey & #MoveShell

Locatie

Shell verhuist naar Engeland en verwoest het zeeleven in Zuid-Afrika met seismische schokken.

ecologie - kilmaatbescherming - shell

doneer nu

“Samen werken we aan onze toekomst”. De slogan van Shells nieuwste greenwashcampagne pronkt op ieder bushokje en treinstation in het land. Ondertussen vertrekt Shell uit Nederland om aan het vonnis van de Urgenda-klimaatzaak te ontkomen, en verstoort het bedrijf onherstelbaar het zeeleven aan de kust van Zuid-Afrika in de hoop nieuwe boorlocaties op te sporen.

Actie

Stel je voor: een knal tussen de 230 en 250 decibel, zo luid als de grootste niet-nucleaire ontploffing in de geschiedenis, iedere tien seconden, vijf maanden lang, over zesduizend vierkante kilometer. Dat is waar Shell begin december mee begonnen is aan de Zuid-Afrikaanse kust. Met deze ‘seismic survey’ probeert de energiemaatschappij mogelijke onderzeese gas- en olievelden in kaart te brengen, om vervolgens nieuwe boorlocaties te kunnen openen.

Zoeken naar nieuwe boorlocaties in 2022 terwijl je jezelf als duurzaam bedrijf presenteert is al hypocriet, maar de manier waarop Shell te werk gaat is ronduit kwaadaardig. De schokken die de Amazon Warrior, Shells verkenningsschip, de Zuid-Afrikaanse kust in knalt zijn zo gigantisch dat ze het zeeleven permanent dreigen te verstoren. Toch is er volgens Shell niets aan de hand: het heeft alle juiste vergunningen verkregen, en het zeeleven zou heus wel tegen een stootje of een miljoen kunnen.

Ecologische en economische catastrophe

Je hoeft geen marinebioloog of natuurkundige te zijn om te begrijpen dat Shells seismische schokken desastreus zullen zijn voor het zeeleven in Zuid-Afrika. De kust staat bekend als tussenstop voor vele diersoorten, waaronder walvissen: sociale dieren die communiceren en zich verplaatsen via echolocatie. Uit vele onderzoeken is al gebleken dat seismische schokken een diepgaand effect hebben op het voortbestaan van deze diersoort. Sommigen walvissoorten vallen stil, terwijl anderen proberen boven de knallen uit te schreeuwen. Paringsrituelen worden verstoord door het constante gedreun, en ook de weg vinden naar de volgende rustplaats blijkt een stuk moeilijker.

De manier waarop Shell te werk gaat is ronduit kwaadaardig

Walvissen zijn bij lange na niet de enige dieren die niet tegen de seismische schokken kunnen. (Inkt)visseneieren van meerdere diersoorten overleven de knallen niet, waardoor het hele maritieme ecosysteem onder druk komt te staan. Sommigen van deze vissen zijn al lange tijd bedreigde diersoorten, maar Shell lapt daar duidelijk zijn laars aan dierenbescherming.

Alsof dat nog niet genoeg is, vermijden vele vissensoorten de kust om uit de buurt van het lawaai te blijven. David Russel, een in Namibia verkerend visserijconsultant die Shells activiteiten al jaren volgt, merkte al in 2012 op hoe seismische schokken de vissen wegjoegen van de Namibische kust, waardoor de Namibische tonijnvisserij ernstige economische schade opliep. Shell had de vissers niet betrokken bij het besluitvormingsproces, net als de Zuid-Afrikaanse visserij pas begin november hoogte kreeg van Shells plannen.

Shell Must Fall

Begin deze maand spanden een coalitie van mensenrechten- en klimaatorganisaties daarom een spoedrechtszaak aan tegen Shell in Zuid-Afrika. De rechter besloot echter dat het gevaar voor permanente schade aan het ecosysteem ‘op zijn best speculatief’ was, en het vooral voor Shell nadelig zou zijn om plotseling zijn activiteiten te moeten staken. 17 december vindt een nieuwe hoorzitting plaats, maar gezien dezelfde rechter zal beslissen over de zaak, ziet het er naar uit dat Shell ongemoeid door kan gaan.

Volgens Shell niets aan de hand: het heeft alle juiste vergunningen verkregen, en het zeeleven zou heus wel tegen een stootje of een miljoen kunnen

Als reactie op deze onaangekondigde schokken besloten Ocean Collective in samenwerking met Greenpeace het Shell-hoofdkantoor in Den Haag een koekje van eigen deeg te geven. Met hulp van Het Actiefonds knalde Ocean Collective iedere tien seconden schokgolven door het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

Daarnaast steunde Het Actiefonds ook de #MoveShell actie van Shell Must Fall. Dit Nederlandse collectief verstoorde de laatste aandeelhoudersvergadering van Shell in Nederland met een demonstratie. Shell verhuist namelijk naar Groot-Brittanië om onder het Urgenda-vonnis uit te kruipen en vrolijk door te kunnen gaan met het vernietigen van de planeet. Maar zoals Shell Must Falls banner het verwoordde: “You can’t run en you can’t hide from climate justice”.