Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Movimiento Maricas Bolivia eist Inheemse queer-identiteiten terug!

Bolivia

ACTION • Memorial Abya Yala

Locatie

Memorial Abya Yala’ was een artistieke interventie van Movimiento Maricas Bolivia voor de dag van de dekolonisatie (día de la descolonisación) op 12 oktober. Het benadrukte niet-Spaanse queer-identiteiten in Latijns-Amerika.

inheemse bevolking - performance - queer

doneer nu

Van mei tot december 2022 organiseerde Movimiento Maricas Bolivia 7 verschillende artistieke interventies om queer-inheemse identiteiten in de schijnwerpers te zetten tijdens nationale feestdagen van de katholieke en Boliviaanse kalender. De poëtische interventies stellen homofobie in Bolivia aan de kaak en bekritiseren tegelijkertijd de voornamelijk witte en racistische LGBTQ+ gemeenschap. Inheemse queer-identiteiten worden vaak verdoezeld in de mainstream-strijd voor acceptatie en politieke emancipatie. Met hun acties en kunst wil Movimiento Maricas Bolivia het mainstream idee van queerness dekoloniseren, dat een reactie is op de heteroseksualiteit die door de Spaanse invasie is opgelegd. Hun kunst drukt voor het publiek een meer lokale, pluriforme en Indiaanse seksuele identiteit uit, die geen reactie is op de heteroseksuele normativiteit maar een uitdrukking van hun achtergrond. Memorial Abya Yala’ was hun artistieke interventie voor de dag van de dekolonisatie (día de la descolonisación) op 12 oktober.

Actie

Columbusdag

12 oktober was vroeger Columbusdag in Bolivia, maar sinds 2011 heet het officieel dekolonisatiedag (Día de la descolonisación). De Movimiento Maricas Bolivia markeerde de gelegenheid met een optreden naast het standbeeld van Columbus in La Paz om de verloren Inheemse seksuele en genderidentiteiten te onderstrepen. De performance heette ‘Memorial Abya Yala’, een herdeninkingsceremonie voor het continent dat algemeen bekend staat als Zuid- en Midden-Amerika. De actie werd bijgewoond door ongeveer 200 omstanders.

De performer, gehuld in een voor de Inheemse Boliviaanse cultuur kenmerkende whipala, beschuldigde de Bijbel en Spaanse kolonisten ervan heteroseksualiteit en genderbinariteit op het continent te hebben opgelegd, en schreef de namen van verdwenen inheemse seksualiteiten op een grote kaart van Abya Yala. Verder las-ie een gedicht voor van Francisco Godoy Vega. Hier is een fragment uit dat gedicht, la violencia naturalizada de santiago y el indio pícaro, met Nederlandse vertaling:

¿tiene una erótica evo morales?
¿tiene una erótica la chola o la mapuche?
¿dónde queda la memoria sexual de nuestras culturas ancestrales?
¿qué fue del sexo moche?
Nuestros cuerpos son erotizados cuando
al blanco le da la gana
la dictadura colonial sobre el cuerpo indio
sobre el deseo indio
es la afrenta a nuestras comunidades
somos re-expuestxs y exotizadxs
nos follan cuando quieren lxs blancxs
en su poder universal

Heeft Evo Morales een erotiek?
Heeft de Chola of de Mapuche een erotiek?
Waar is het seksuele geheugen van onze voorouderlijke culturen?
Wat is er gebeurd met Moche-seks?
Onze lichamen worden geseksualiseerd wanneer
de witte man er zin in heeft.
de koloniale dictatuur over het Indiaanse lichaam…
over het Indiaanse verlangen…
is een affront voor onze gemeenschappen.
we worden telkens weer blootgesteld en geëxotiseerd.
Ze neuken ons wanneer ze willen, de blanken
in hun universele macht

Bekijk de hele interventie hier: