Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Portugese klimaatorganisatie Climáximo voerde campagne voor klimaatrechtvaardigheid ten tijde van COVID-19

Portugal

Activisme in Portugal voor klimaatrechtvaardigheid tijdens COVID-19

Locatie

COVID-19 dwong klimaatorganisatie Climáximo op haar campagnes aan te passen, om nog steeds klimaatrechtvaardigheid aan te kunnen kaarten in een wereld die zich steeds meer online afspeelt. Na de quarantaine, en zich aanpassende aan de mondiale context, organiseerde de beweging een Black Lives Matter demonstratie in Lissabon waar duizenden mensen op af kwamen.

€ 1000

anti-racisme - creatief protest - demonstratie - klimaatactivisme - mensenrechten

doneer nu

COVID-19 veranderde vanaf het begin het leven voor velen. Het dwong de Portugese klimaatorganisatie Climáximo om haar campagne strategie te veranderen, om nog steeds voor klimaatrechtvaardigheid te kunnen strijden in wereld die zich steeds meer online afspeelt. Het Actiefonds steunde de organisatie met het aanpassen van de al geplande actie “Galp Must Fall”, en met het herformuleren van wat activisme kan betekenen tijdens de pandemie.

Actie

Galp Must Fall

Galp is de grootste oliemaatschappij van Portugal. Nog kort geleden kondigde het bedrijf aan dat het de olie en gas productie in landen in het Mondiale Zuiden wil verdubbelen. Ook besloot Galp, temidden van de economische en oliecrisis, dividend uit te keren aan haar aandeelhouders, terwijl werknemers in raffinaderijen werden ontslagen. Vooral in Mozambique werden veel werknemers op straat gezet. Een klimaatbeweging in Mozambique (“Justica Ambiental”, of “Environmental Justice”), spoorde Climáximo aan om ook actie te ondernemen in Portugal tegen Galp.

Op 23 april startte Galp Must Fall met een sociale media aanval op Galp. Digitale activisten overspoelden het bedrijf met kritische vragen. Bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering demonstreerden later op de dag drie activisten voor het gebouw, terwijl tegelijkertijd een tankstation werd bezet omwille van Galps ecocide. Later vond er een Instagram Live-evenement plaats, met meer dan vierhonderd deelnemers. Er waren gesprekken met activisten, sprekers en live performances over klimaatrechtvaardigheid. De dag eindigde met een digitale demonstratie. Voor een volledig rapport en meer foto’s, klik hier.

Klimaatquarantaine

In een tijdsspanne van drie maanden, werden er door Climáximo 90 videos gemaakt verpakt in 26 afleveringen, als onderdeel van een webinar serie om online aandacht te vragen voor klimaatactivisme. De organisatie laat weten nieuwe doelgroepen te hebben bereikt, door het uitnodigen van kunstenaars, artiesten en experts voor de online afleveringen. Het medium wordt nog steeds voortgezet, nu op wekelijkse basis.

Bailout the Future, not Profits

Climáximo organiseerde samen met dertig andere sociale organisaties een demonstratie op zes juni. Met de slogan “Bailout the future, not profits” wilde het aandacht vragen voor klimaatrechtvaardigheid, macht en scheve economische verhoudingen. In aanloop naar de demonstratie nam de hectiek toe, lichtte de organisatie toe, met de moord op George Floyd in de VS. Om recht te doen aan de snel veranderende mondiale context veranderde het consortium van organisaties het hoofdthema van de demonstratie naar anti-racisme en anti-discriminatie. Op de demonstratie in Lissabon kwamen duizenden mensen af, en tientallen organiseerden zichzelf in andere steden in Portugal. Voor een video en foto’s van de demonstratie, klik hier.