Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Bündnis Rheinmetall Entwaffnen verzet zich tegen de Duitse wapenindustrie

Germany

Blokkades tegen de wapenindustrie

Locatie

augustus 2020 || Bündnis Rheinmetall Entwaffnen eist het einde van de wereldwijde wapenwedloop door de wapenindustrie in Kassel, Duitsland, te blokkeren.

€ 500

antifascisme - antimilitarisme - Rheinmetall

doneer nu

Op 28 augustus vond een grote blokkadeactie plaats tegen de oorlogsindustrie in Kassel, Duitsland. De Bündnis Rheinmetall Entwaffnen (Alliantie Ontwapen Rheinmetall) wil het meedogenloze systeem van onderdrukking en vernietiging verwerpen.

Actie
  • Algemene info
  • Updates (1)

Onderdrukking en oorlogen over de hele wereld hebben sterke connecties met Duitsland, evenzo als met alle plaatsen waar wapens worden vervaardigd. Kassel is een van de hotspots van de Duitse wapenindustrie, waar de twee grootste fabrikanten Rheinmetall en Kraus-Maffei Wegmann (KMW) zijn gevestigd. Ze omzeilen bestaande exportbeperkingen en leveren aan staten die actief betrokken zijn bij de oorlog in Jemen. De imperialistische daden van Turkije worden zowel direct als indirect ondersteund door Duitse wapenexport – het zusterbedrijf van Rheinmetall in Zuid-Afrika levert munitie aan de Turkse troepen in Libië. Beide groepen bewapenden Duitsland in de twee wereldoorlogen en maakten gebruik van dwangarbeid tijdens het nazi-tijdperk. Hun gemeenschappelijke geschiedenis benadrukt de nauwe relatie tussen antifascisme en antimilitarisme. Bovendien zijn binnen Duitsland degenen die met wapens zijn uitgerust -i.e. de politie en het leger- gevoelig gebleken voor het vormen van fascistische netwerken. Wapens vormen het centrum van het kapitalistisch-patriarchale nationalistische machtscomplex.

Terwijl de wapenindustrie en de Duitse staat geld verdienen met wapens, waaronder de militarisering van de Europese grenzen, toont de Covid-19-pandemie aan dat er juist middelen nodig zijn voor gezondheids- en sociale zorgstelsels over de hele wereld. De organisatie eist ‘Healthcare not Warfare’. Met hun blokkades in Kassel liet de Bündnis Rheinmetall Entwaffnen zien dat ze zich verzetten tegen de manier waarop Duitsland oorlogen faciliteert ten koste van de gezondheid van burgers wereldwijd.

“We willen laten zien dat Duitsland, door zijn wapenexport, oorlogsvluchtelingen creëert en hen vervolgens weerhoudt van het aanvragen van asiel, terwijl zijn wapenbedrijven profiteren van alle stadia van de oorlogsketen.”

Dit is het begin van het einde. We eisen het einde van de wereldwijde wapenwedloop. Maar de strijd tegen oorlog is altijd ook een strijd tegen het kapitalisme, tegen patriarchaat en tegen racisme, met als uiteindelijk doel een bevrijde samenleving, buiten de kapitalistisch-patriarchale orde.

Het Actiefonds leverde de financiële middelen voor de blokkadematerialen die nodig waren voor deze directe actie. De actiegroep zal haar werk tegen de wapenindustrie voortzetten. Voor meer informatie over hun volgende evenementen, workshops en acties, verwijzen we je door naar hun website.