Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Staken voor het klimaat in Maleisië

Maleisië

Klimaatprotesten in Maleisië

Locatie

KAMY organiseert de eerste klimaatstaking in Maleisië, om de overheid en universiteiten de klimaatnoodtoestand te laten uit roepen. Ondanks de grote vervuilingsproblemen en bosbranden is de klimaatproblematiek een weinig besproken onderwerp in Maleisië. Daar moet verandering in komen!

inheemse bevolking - land grabbing - mensenrechten - milieu - natuurbescherming

doneer nu

In april organiseert de Maleisische klimaatbeweging een staking om het parlement aan te sporen een klimaatnoodtoestand uit te roepen. Maleisië kent enorme ontbossing en luchtvervuiling, maar toch is de klimaatproblematiek weinig bekend en blijven grote oliepalmbedrijven een bedreiging voor het bos en inheemse gemeenschappen.

Actie

Het Actiefonds steunt de jonge klimaatbeweging in Maleisië. Klima Action Malaysia (KAMY) organiseert een klimaatstaking op 18 april om er voor te zorgen dat de klimaatcrisis in het parlementaire debat wordt besproken. In de maanden daarvoor zullen zij activiteiten organiseren voor het maken van spandoeken, het screenen van documentaires, het houden van discussiepanels en het creëren van openbare kunst.

Ontbossing

In Maleisië vindt grootschalige ontbossing plaats: nog maar 18% van het oorspronkelijke bos is over, omsingeld door palmolieplantages. Niet alleen lijdt de biodiversiteit daar onder, maar ook de inheemse gemeenschappen hebben hun thuis zien verdwijnen. Een groot probleem is het gebrek aan regulatie en controle van Maleise pulp en oliepalmplantages, deze zijn namelijk verantwoordelijk voor een deel van de bosbranden in de regio. De bosbranden creëren in het droge seizoen enorme luchtverontreiniging in heel Zuidoost-Azië.

Acties

Ondanks al deze problemen is de klimaatproblematiek nog altijd een relatief onbekend en onbesproken onderwerp, hierdoor kunnen vervuilende bedrijven ongestoord op dezelfde wijze blijven doorwerken.

Eén van de eerste doelen van de actiegroep is dus om de landrechten van inheemse gemeenschappen te erkennen en natuurbescherming te versterken. KAMY gaat om deze problemen aan te pakken samenwerken met mensenrechtenorganisaties om betrouwbare informatie te verspreiden en workshops organiseren. Met deze nieuwe influx van informatie willen zij de universiteiten en de overheid aansporen tot actie. Tijdens de staking zullen zij de overheid en de universiteiten onder druk zetten om een klimaatnoodtoestand uit te roepen.