Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Lokale gemeenschap strijdt tegen “not so responsible agriculture” van Socapalm

Kameroen

Boeren strijden tegen uitbuiting op palmolieplantages in Kameroen

Locatie

Synaparcam werd in 2010 opgericht om lokale Kameroense gemeenschappen te ondersteunen in de strijd tegen nationale en internationale bedrijven die weinig op hebben met de rechten van werknemers en de bescherming van de leefomgeving.

€ 770

arbeidsrecht - Kameroen - klimaatverandering - palmolie

doneer nu

Al jaren strijdt het Kameroense collectief Synaparcam voor betere werkomstandigheden op de plantages van Socapalm. Het bedrijf belooft verbeteringen maar in de praktijk gebeurt er weinig. Vandaar dat nieuwe actie nodig is.

Actie

Overwinning

In 2017 steunde Het Actiefonds het Kameroense collectief Synaparcam in hun strijd tegen het palmoliebedrijf Socapalm. Recentelijk werd een belangrijke overwinning behaald. Het moederbedrijf van Socapalm had een zaak aangespannen tegen de makers van een documentaire die de erbarmelijke leefomstandigheden op de plantages van het bedrijf vastlegde. Deze rechtszaak werd gewonnen door de documentairemakers. Een belangrijk moment voor Synaparcam; omdat daarmee ook indirect de situatie van de werknemers in Kameroen erkend werd.

Lokale lobby

Maar de strijd is nog niet gestreden. Socapalm profileert zich formeel als een bedrijf dat opkomt voor het welzijn van de lokale gemeenschap en het milieu. “Responsible tropical agriculture”: zo luidt de slogan op de website. Maar in de praktijk komt hier nog steeds bijzonder weinig van terecht. Daarom werkt Synaparcam samen met de ngo Fern om de Europese Unie ertoe te bewegen een actieplan op te stellen dat bedrijven als Socapalm moet dwingen zich te houden aan hun beloftes.

Ook blijft Synaparcam lokale acties uitvoeren. Met steun van Het Actiefonds organiseerde de groep een mars door verschillende dorpen in de omgeving van de plantages. Tijdens de mars werden de dorpsbewoners geïnformeerd over de misstanden bij Socapalm. Ook werden op de dag van de mars films vertoond waarin werknemers van Socapalm vertelden over hun ervaringen. Het uiteindelijke doel was lokale leiders ertoe te bewegen actiever te worden in de lobby voor betere werkomstandigheden bij Socapalm.