Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Steun de vrouwen van Abovyan

Armenië

Campagne tegen uitbuiting en vervuiling in Armenië

Locatie

De Youth Democratic Movement bestaat uit activisten die de mensenrechten in kleinere gemeenschappen in Armenië proberen te beschermen. Dit doen zij door middel van onderzoek, publicaties en directe actie

€ 1000

Armenië - feminisme - vervuiling

doneer nu

De vrouwelijke werknemers van het farmaceutische bedrijf ARPIMED in Abovyan werken onder erbarmelijke omstandigheden. Bovendien vervuilt de fabriek van het bedrijf de omgeving. De Youth Democratic Movement komt hiertegen in actie.

Actie

Problemen blijven bestaan

Sinds de revolutie van 2018 is de politieke situatie in Armenië enigszins verbeterd, maar helaas zijn nog lang niet alle problemen opgelost. Zo is veel van de macht nog steeds in handen van een rijke elite, worden de rechten van werknemers op grote schaal geschonden en is het milieu nog te vaak ondergeschikt aan economische belangen. Het mislukte protest tegen de exploitatie van de Amulsar goudmijn is hier een recent voorbeeld van.

Uitbuiting en vervuiling

Armenen strijden op meerdere fronten om de huidige situatie te verbeteren. Eén van die initiatieven wordt geleid door de Youth Democratic Movement. Deze groep bestaat uit activisten, voornamelijk advocaten en juristen, die de mensenrechten in kleinere gemeenschappen proberen te beschermen. Dit doen zij door middel van onderzoek, publicaties en directe actie.

De omgeving rondom de fabriek kende ooit prachtige natuur maar is inmiddels veranderd in een woestijn

Op dit moment werkt de groep aan een campagne die de rechten van de vrouwelijke werknemers van het farmaceutische bedrijf ARPIMED in Abovyan moet beschermen. Het bedrijf telt driehonderd werknemers, waaronder ongeveer 250 vrouwen. Zij worden zeer slecht behandeld. Zo krijgen velen van hen hun salaris niet uitbetaald en zijn zij slachtoffer van fysiek en psychologisch geweld. De vrouwelijke werknemers kunnen moeilijk voor hun rechten opkomen omdat het bedrijf geen vakbond heeft. Tegelijkertijd Is de fabriek van ARPIMED extreem vervuilend. De omgeving rondom de fabriek kende ooit prachtige natuur maar is inmiddels veranderd in een woestijn.

Protestbeweging

De campagne van de Youth Democratic Movement wil bovenstaande problemen  op vier manieren aanpakken. Allereerst willen zij overleggen organiseren om zo de verschillende belanghebbenden bij elkaar te krijgen en een goed beeld te krijgen van wat er exact mis gaat. Ten tweede willen ze door middel van een milieu-onderzoek de precieze schade aan de omgeving vaststellen. Ten derde willen zij stakingen organiseren om zo betere werkomstandigheden af te dwingen. Tot slot willen zij door middel van een foto-expositie voor het gemeentehuis van Abovyan de inwoners van de stad op de hoogte brengen van de situatie in de fabriek.

Het Actiefonds steunt deze campagne van de Youth Democratic Movement.

Photo credit: Bert Pot via deze link van Flickr / CC BY-SA