Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Shut Your Coal Hole!

United Kingdom

Coal Action Network UK in protest tegen nieuwe kolenmijn

Locatie

Coal Action Network UK in actie tegen komst nieuwe kolenmijn van Banks Group

Banks Group - Durham - Kolen - mijnbouw

doneer nu

In een tijd van versnellende klimaatverandering en vervuiling lijkt het haast gekkenwerk om nog een nieuwe kolenmijn te openen. Totaal onverantwoord en zonder de gevolgen voor de volgende generaties in acht genomen. Toch wil het Engelse mijnbouw en energie bedrijf Banks Group precies dit gaan ondernemen. Tussen de dorpen Dipton en Leadgate, ten westen van de North Pinnines en ten oosten van de steden Durham en Newcastle upon Tyne zou een groot stuk natuur, de Pont Valley, plaats moeten maken voor een nieuwe dieptemijn.

 

 

Actie

Voormalige mijnwerkers tegen de nieuwe mijn

Het gebied waar deze mijn moet komen zijn historische arbeidersgemeenschappen die sinds het vertrek van de mijnen tientallen jaren geleden relatief arm zijn gebleven. Toch is er vanuit de gemeenschap grote tegenstand tegen het openen van de nieuwe mijn en zien ze het niet zitten een schone en natuurlijke leefomgeving om te ruilen voor een vervuilende en vernietigende industrie. Derhalve is vanuit het Coal Action Network UK de campagne ‘Shut Your Coal Hole’ ontstaan om deze nieuwe mijn een halt toe te roepen.

De bomen in met vrieskou

Activisten van de campagne bezetten sinds eind februari de bossen waar de mijn zou moeten gaan openen. Sneeuw en vrieskou hebben ze getrotseerd om de werkzaamheden te saboteren en uiteindelijk een halt toe te roepen. Het nieuwe actiekamp, het ‘Pont Valley Protection Camp’, houdt nog steeds stand en is bereid te blijven tot de mijn is gestopt. Actiefonds X-Y steunt de actie van het Coal Action Network en is dan ook verheugd een bijdrage te hebben mogen leveren aan de organisatie van het kamp.