Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Fietsen tegen kernenergie als zoethoudertje in de strijd tegen klimaatverandering

Nederland

ACTIE • Fietsprotest tegen de komst van nieuwe kerncentrales

Locatie

WISE organiseert fietsprotest tegen de komst van nieuwe kerncentrales in Nederland nadat het onderwerp bij de afgelopen verkiezingen weer oplaaide.

€ 501

fietsprotest - kernenergie - klimaat

doneer nu

De discussie rondom kernenergie is met de afgelopen verkiezingen weer opgelaaid. Aangezwengeld door partijen die niet bepaald bekend staan om hun enthousiasme voor een rechtvaardig en duurzaam klimaatbeleid, lijkt het vooral een manier om het debat af te leiden van de noodzakelijke energietransitie, en door te gaan met business as usual.

Actie

Het nog te formeren kabinet zal het laatste kabinet zijn dat het noodzakelijke beleid kan uitvoeren dat ons onder de 1,5ºC opwarming houdt, en kernenergie is na jaren van weggeweest weer een van de aangedragen ‘oplossingen’ waar politieke partijen mee pronken. Volgens WISE, een organisatie die al sinds 1978 vecht tegen de komst van nieuwe kerncentrales, is het propaganderen van kernenergie een valkuil voor  de energietransitie die écht nodig is. Kernenergie is niet groen, schoon of duurzaam, daarvoor zijn er teveel problemen met de opslag van radioactief afval en de potentiële veiligheidsrisico’s.

Daarom organiseert WISE een fietsprotest, door Zeeland en Brabant, de twee provincies die zich bij de landelijke politiek gemeld hebben als geïnteresseerden voor een kerncentrale. De driedaagse fietstocht begint met een manifestatie in Middelburg, en zal zich langs de al bestaande kerncentrale van Borsele, richting Moerdijk verplaatsen, een potentiele locatie voor een nieuwe centrale, en uiteindelijk aankomen in Den Bosch. Langs de route zullen verschillende manifestaties gehouden worden waarbij zoveel mogelijk lokale bewoners betrokken worden om bestuurders en politici duidelijk te maken dat het protest tegen kernenergie springlevend is, ook in de provincies.

Het Actiefonds steunt het fietsprotest van WISE en het tegengeluid tegen kernenergie. Hou de Facebook pagina van WISE in de gaten voor nieuws en updates over het fietsprotest.