In begin 2019 besloot de Pakistaanse overheid om, naar advies van de inlichtingendienst, 42 registraties van NGO’s af te wijzen. Zo’n officiële registratie is nodig voor NGOs projecten uit te voeren en buitenlands geld te kunnen ontvangen. Sinds de zogezegde samenwerking van een internationale NGO met de Amerikaanse autoriteiten om Osama Bin Laden op te sporen liggen NGOs in het land onder vuur. Al decennialang bekritiseren politiek rechts NGO’s voor het bevorderen van ‘Westerse waarden’. Het is deze giftige mix van beeldvormingen die de sector veel schade aandoet.
Het is de vraag waarom het gunstig zou zijn om NGOs te verbieden in de eerste plaats. Juist door de officiële registratie zou de Pakistaanse overheid voldoende toegang hebben tot informatie om organisaties te kunnen monitoren. Het verbod onderdrukt het burgerrecht om publieke diensten uit te voeren, onder het mom van anti-westers imperialisme.
Saidu Falahi Tanzeem (Society for Women’s Rights) strijdt voor het recht op activisme, specifiek als het gaat om vrouwenrechten. In een moeilijk klimaat willen ze een beweging herbouwen, door middel van sociale media campagnes, het organiseren van meerdere kleinschalige protesten en andere vrouwenrechten organisaties benaderen om de krachten te bundelen. Het Actiefonds steunt Saidu Falahi Tanzeem voor het organiseren van protesten en het printen en aanschaffen van materialen.
Saidu Falahi Tanzeem (Society for Women’s Rights) aims to revive activism for women’s rights in a dangerous climate. They aim at building a movement, basically from scratch, through social media campaigning, organising small and peaceful protests, and by reaching out to existing women’s rights organisations to combine forces. Het Actiefonds supported Saidu Falahi Tanzeem in organising protests and printing flyers.