Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Activisten in Kenia organiseren protest tegen de Itare Dam in de Rift Vallei

Kenia

Protest tegen komst dam in Kenia

Locatie

Groep in Kenia organiseert met steun van Het Actiefonds verzet tegen komst dam in de Rift Vallei.

dam - Kenia - protest - Rift Vallei

doneer nu

Sinds 2015 is de Keniaanse regering begonnen met het bouwen van grote dammen en waterkrachtcentrales in de Rift Vallei. Een van de dammen die gebouwd wordt, is de Itare Dam in Kuresoi. De Itare Dam en de andere waterkrachtcentrales, die door de Keniaanse regering gebouwd worden, leiden tot veel verzet van de lokale bevolking. Het gebrek aan inspraak, de afwezigheid van adequate compensatie en de corruptie waarmee veel projecten in verband worden gebracht zorgen voor veel onvrede. Het Actiefonds steunt het Jamaa Resource Initiatives, dat projecten organiseert om de lokale bevolking een stem te geven bij het agenderen van de problemen die zij ervaren door de bouw van de Itare Dam.

Actie

Dammen in de Rift Vallei

De bouw van dammen en waterkrachtcentrales in de Rift Vallei is onderdeel van het ambitieuze ontwikkelingsplan, Kenya Vision 2030, van de Keniaanse regering. De regering hoopt dat dammen en waterkrachtcentrales in de Rift Vallei ervoor kunnen zorgen dat ondanks klimaatverandering, 800,000 mensen voorzien kunnen worden van water en elektriciteit. Dit wordt echter betwist door experts die beweren dat de Keniaanse regering onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de impact van de dammen en waterkrachtcentrales op het kwetsbare ecosysteem van de Rift Vallei.

Rift Vallei Kenia.

Kritiek op de Itare Dam

Door de bouw van de Itare Dam hebben nu al meer dan zeshonderd mensen hun land moeten verlaten zonder dat zij daarvoor gecompenseerd zijn. Daarnaast wordt gevreesd dat de stroomafwaarts gelegen gebieden door de bouw van de Itare Dam nu te weinig water krijgen. De toevoer van minder water zou desastreuze gevolgen hebben voor de landbouw en vegetatie in de lagergelegen gebieden. Experts vrezen dat met name de stroomafwaartse rivieren, die het unieke Mau-Mara-Serengeti natuurgebied voeden te weinig water zullen krijgen door de aanleg van de Itare Dam. Door de negatieve gevolgen van de Itare Dam op de lagergelegen gebieden betwijfelen experts of de aanleg van de dam überhaupt profijtelijk is voor de watervoorziening in de regio.

Hoe nu verder?

De bouw van de Itare Dam ligt sinds februari 2019 stil door een groot corruptieonderzoek naar de aanbesteding van het project en de financiële problemen bij het Italiaanse constructiebedrijf CMC di Ravenna. Hierdoor is er in de Keniaanse media nu veel aandacht voor het project. De grote aandacht in de media geeft de activisten van het Jamaa Resource Initiatives de gelegenheid om opnieuw aandacht te vragen voor de problemen die de lokale bevolking ervaren door de bouw van de Itare Dam.