Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Solidariteitsmars in Amsterdam roept Marokkaanse overheid op alle politiek gevangenen onmiddelijk vrij te laten

Marokko

Solidariteitsmars voor vrouwen in het Rifgebied

Locatie

Nederlandse mars in solidariteit met de vrouwen van de Rif die strijden voor rechtvaardigheid.

€ 250

al hoceima - corruptie - hirak - solidariteitsactie

doneer nu

Het Actiefonds sprak met Khadija Al Mourabit, voorzitter van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN). Ze vertelt over de situatie in het Rifgebied en de “Vrouwenmars in solidariteit met de vrouwen van de Rif” die zij met steun van Het Actiefonds organiseerde.

Actie

​Het is al maanden onrustig in het Rifgebied in het noorden van Marokko. De Riffijnen strijden voor sociale rechtvaardigheid. Ook in Nederland gaan mensen de straat op om hun solidariteit met de volksbeweging van de Rif, Hirak, te tonen. Het Actiefonds sprak met Khadija Al Mourabit, voorzitter van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN). Ze vertelt over de situatie in het Rifgebied en de “Vrouwenmars in solidariteit met de vrouwen van de Rif” die zij op 18 juni 2017 organiseerde.

Protesten in de Rif

Op 26 oktober 2016 komt vishandelaar Mohsin Fikri om het leven in de havenstad Al Hoceima. Na een hoog opgelopen discussie met de visinspectie werd zijn visvangst geconfisqueerd en in een vuilniswagen gegooid. Fikri springt er achteraan in een poging zijn vis te redden en wordt vermorzeld door het hydraulisch systeem van de wagen. Deze gruwelijke gebeurtenis was de druppel die de emmer deed overlopen: de bewoners van Al Hoceima gaan woedend de straat op. Er wordt geprotesteerd tegen de corrupte werkwijze van Marokkaanse autoriteiten, waar Fikri’s dood als een gevolg van wordt gezien. De inhoud van de protesten breidt zich al snel uit en de verontwaardiging over de algehele achterstelling van het Rifgebied komt naar boven. Demonstraties waarin een verbetering van de politieke en sociaaleconomische situatie worden geëist spreiden zich uit over de regio.

In een poging de protesten de kop in te drukken, zijn vele demonstranten en journalisten de afgelopen maanden gearresteerd. Amnesty International meldt dat de arrestanten fysiek en mentaal worden mishandeld door cipiers. Khadija hoort dezelfde verhalen van haar contacten in de regio: ‘Marteling en verkrachting door de politie zijn veelvoorkomend in Marokko.’

Vrouwenmars in solidariteit met de Rif

Zo’n 150 tot 200 mensen liepen die zondag met de “Vrouwenmars in solidariteit met vrouwen van de Rif” van de Dam naar het Museumplein. Tijdens de mars werd opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de politieke gevangenen. Khadija benadrukt dat de mars een uiting van solidariteit met de gehele volksbeweging is. Niettemin zijn vrouwen een extra kwetsbare groep en het is belangrijk om hier aandacht voor te vragen. De repressie van de Marokkaanse autoriteiten zorgt ervoor dat het onveilig is voor vrouwen in de provincie Al Hoceima. De provincie is belegerd en de straten staan vol met zwaarbewapende veiligheidstroepen. ‘Ik hoor van vrouwen daar dat zij op straat te maken krijgen met sexual harrassment en bedreigingen – onder andere met verkrachting – door de ordetroepen’, aldus Khadija. Na de mars zijn actievoerders Silya Ziani en Bouchra El Yahyaoui vrijgelaten, maar vele anderen zitten nog vast.

Steun van Het Actiefonds

MVVN ontving financiële steun van Het Actiefonds voor de vrouwenmars. Van dit geld huurden zij een podium met geluidsapparatuur en lieten zij spandoeken en T-shirts drukken. Door het podium op zowel de Dam als het Museumplein werd de aandacht van veel omstanders getrokken, vertelt Khadija. Het bereik beperkte zich niet enkel tot omstanders in Amsterdam. De mars werd uitgezonden via een livestream. Inmiddels is de stream meer dan 100.000 keer bekeken, met name in Marokko.

Het Actiefonds is er trots op bij te dragen aan deze solidariteitsactie en steun te betuigen aan de actievoerders zowel in Nederland als in Marokko. Khadija: ‘Het gaat niet alleen om de financiële hulp, maar ook om steun te krijgen. De steun van Het Actiefonds zorgt er ook voor dat het serieus genomen wordt.’

Steun de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke behandeling van de Riffijnen met een gift!

Khadija Al Mourabit (foto gemaakt door Jeroen van Wisse)