Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Stop de criminalisering van hulporganisaties!

Nederland

Strijd voor meer reddingsacties op zee

Locatie

Bijna 500 mensen maakten samen een statement voor veilige routes naar Europa en tegen het criminaliseren van hulporganisaties op zee.

seawatch - vluchtelingen - zeebrug

doneer nu

Het Actiefonds steunde afgelopen jaar veel mooie en succesvolle acties voor vluchtelingenrechten. Eén daarvan was de ZeeBrug demonstratie op de Dam in Amsterdam.

Actie

De beweging ZeeBrug (Seebrücke) ontstond in juni 2018, toen het schip Lifeline van de gelijknamige Duitse hulporganisatie met 234 geredde personen dagenlang op zee moest rondzwerven, omdat geen enkele Europese haven hen liet aanmeren.

Humanitaire ramp
Ten gevolge van politieke spanningen in de Europese Unie zijn er bijna geen enkele private reddingsschepen meer actief op de Middellandse Zee. Dit betekent dat er elke dag mensen sterven op hun vlucht naar Europa. Een humanitaire ramp. Daarom steunde Het Actiefonds deze belangrijke demonstratie: niet minder, maar juist méér reddingsoperaties op zee. Alleen zo kan voorkomen worden dat er nog meer mensen verdrinken.

Op de demonstratie waren inspirerende sprekers, strijdbare muziek en sterke spandoeken, protestborden en vlaggen. Na afloop op de Dam heeft er zelfs nog een spontane demonstratie ruim een uur door het centrum van Amsterdam gelopen die op veel bijval van het publiek kon rekenen!

Foto: Marten van Dijl