Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Demonstratie voor verwijdering van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Nederland

Weg met J.P. Coen!

Locatie

Demonstratie voor verwijdering van het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn, tegen koloniale verheerlijking en racisme.

€ 250

antiracisme - demonstratie - kolonialisme

doneer nu

Op 19 juni 2020 organiseerden actiegroepen We Promise, Building the Baileo en Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië een vreedzame demonstratie voor de verwijdering van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Het Actiefonds steunde deze demonstratie.

Actie

J.P. Coen is een van de vele omstreden VOC-schurken en wordt ten onrechte vereerd als held. Hij heeft vanaf 1607 op gruwelijke wijze handel gedreven op de Indonesische Banda-eilanden en is verantwoordelijk voor de moord op zo’n 14.000 Bandanezen. Zijn bijnaam ‘De Slachter van Banda’ schetst een pijnlijk beeld van deze gruweldaden. In Hoorn wordt al decennialang actiegevoerd om dit beeld te laten verwijderen, maar de Gemeente Hoorn blijft het stug handhaven. Deze demonstratie is dan ook een voortzetting van een jarenlange strijd tegen koloniale verheerlijking en racisme.

Honderden demonstranten verzamelden zich afgelopen vrijdag om zich hier tegen uit te spreken en de Gemeente Hoorn te verzoeken dit beeld te verwijderen. Ondanks enige oproer veroorzaakt door relschoppers die niets met de demonstratie te maken hadden, heeft het protest de nodige weerklank gevonden en is het breed onder de aandacht gebracht in de media. Hopelijk leidt dit tot uiteindelijke realisatie van het verwijderen van dit standbeeld.

De protesten tegen de standbeelden van omstreden ´helden´ liggen in het verlengde van de wereldwijde Black Lives Matter beweging. In de strijd tegen systematisch racisme rijst de vraag waarom Nederlandse kolonialisten nog verheerlijkt worden op een sokkel in de publieke ruimte. Het feit dat de mensen die zich hier tegen uitspreken zoveel weerstand ondervinden, bewijst hoe moeilijk Nederland het vindt om haar koloniale verleden en racismeprobleem daadwerkelijk onder ogen te komen.

Het Actiefonds roept iedereen op zich te blijven uitspreken tegen racisme. De strijd is nog niet gestreden.