Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Geen feminisme zonder Gaza

Dit jaar stond de Internationale Dag van de Werkende Vrouw allereerst in het teken van de vrouwen in Gaza, die al meer dan vijf maanden het doelwit zijn van een etnische zuiveringscampagne. Daarbij werd de strijd van anderen zeker niet vergeten. Het Actiefonds steunde op en rond 8 maart 2024 diverse protesten over de hele wereld.

Algemene informatie

Blokkade

Doordat Israël de volledige populatie van de strook – veelal vluchtelingen uit de rest van Palestina – systematisch uithongert en bombardeert, is er van vrouwenrechten geen sprake meer. De naar schatting 50.000 vrouwen die momenteel zwanger zijn in de Gazastrook worden alle benodigdheden ontzegd, waardoor ouder en kind niet voldoende voedingsstoffen en water binnenkrijgen, er weinig of geen controleafspraken plaatsvinden en keizersneden zonder verdoving worden ondergaan. Onder de blokkade vallen ook menstruatieproducten en toegang tot de fysieke en mentale gezondheidszorg die nodig is om met de constante stress, angst en verlies om te kunnen gaan.

Mannen

Maar Palestijnse vrouwen benadrukken dat hun onderdrukking door de Zionistische bezettingsmacht niet op zichzelf staat. Van Koerdistan tot Sudan, van Haïti tot de Congo: de lange traditie van internationale solidariteit voor en door Palestina werd ook op 8 maart door de vrouwen ter harte genomen. Ook spraken zij zich uit tegen de dehumanisering van Palestijnse mannen, die bewust en onbewust worden neergezet als de bij voorbaat schuldige tegenhanger van “onschuldige vrouwen en kinderen” (zo’n 70% van de tienduizenden martelaren).

Women’s March

Zoals ieder jaar ontvingen we aanvragen voor demonstraties en acties uit alle windstreken. In Kirgizië ondersteunden we een mars tegen huiselijk geweld en in Nigeria voerden activisten campagne tegen femicide. Dankzij de gift van Het Actiefonds kon ook de Women’s March in het Bulgaarse Sofia dit jaar plaatsvinden. De groep Feminist Mobilisations komt daar met regelmaat in actie tegen seksisme, racisme en transfobie.

Een greep uit de toespraak van Asel Nogoibaeva in Bisjkek:

“Wat achter mijn gezichtsmasker verborgen blijft komt niet door een ongeluk of ziekte. De littekens komen door de vader van mijn kinderen. Ik ben hierin niet alleen. Mijn verhaal is dat van duizenden vrouwen in Kirgizië die dagelijks te maken hebben met huiselijk geweld.”