Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Volg ons op:
Nieuwsbrief:

Keniaanse politie en universiteit beloven seksueel geweld aan te pakken

Gepubliceerd op 22 januari 2020

In het kader van de zestien dagen van activisme tegen seksueel geweld kwam de Youth Network Integrated Services for Research and Development (YNISRD) in actie tegen seksueel geweld aan de Kisii universiteit in Kenia. Niet alleen wilde zij vrouwen bekend maken met hun rechten, ook wilde zij de autoriteiten aansporen om meer actie te ondernemen tegen dit probleem.

Update

Aandacht

In eerste instantie organiseerde de YNISRD een driedaagse workshop voor vijftien vrijwilligers afkomstig van alle faculteiten van de universiteit. De deelnemers leerden hoe actie te voeren voor mensenrechten en ontwikkelden een campagne om seksueel geweld onder de aandacht te brengen. Dat is nodig want het probleem wordt door allerlei groepen in de samenleving niet serieus genomen. De vrijwilligers verdeelden zich over vijf groepen die allemaal een andere doelgroep hadden: de staf van de universiteit, studenten (mannelijk, vrouwelijk en transgender), politie en het rechtssysteem.

Protestmars

De campagne van de verschillende groepen had succes. De universiteit heeft het probleem nu officieel erkent en gaat werken aan de bestrijding ervan. Studenten hebben aangegeven zero-tolerance te hebben voor seksueel geweld en aan de bel te trekken als ze het in hun omgeving zien. De politie beloofde een alertere houding en deed in samenwerking met de rechters een oproep aan toekomstige getuigen om zich te melden. Veel rechtszaken eindigen namelijk zonder veroordeling door een gebrek aan bewijs.

Ook organiseerde het YNISRD een protestmars. Verschillende andere groepen sloten zich daarbij aan. Zie de video hieronder voor een korte reportage van die mars.

De YNISRD gaat gewoon door met actievoeren. Seksueel geweld is helaas nog steeds een groot probleem in Kenia. Mocht je geïnteresseerd zijn in de activiteiten van YNISRD, neem dan een kijkje op hun website.