Bij de gemeente Amsterdam ligt een verzoek om het bestemmingsplan van de Lutkemeerpolder te wijzigen naar ‘agrarisch’, tégen de huidige bebouwinsplannmen. Sinds enkele weken is Behoud Lutkemeer een nieuwe campagne gestart om aandacht te vragen voor hun strijd. Vandaag zijn er bijna achtduizend handtekeningen aangeboden aan wethouder Marieke Van Doorninck.
Update
In een weekend in september 2018 was er, gesteund door Het Actiefonds, een actiekamp in de Lutkemeerpolder, gelegen tussen Amsterdam en Schiphol. Ongeveer 140 activisten kampeerden in de polder en gedurende het weekend kwamen er zo’n 900 bezoekers. De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de nog altijd durende strijd tegen de bebouwingsplannen van de polder. Sinds enkele weken is er een nieuwe campagne gestart in de aanloop naar het aanbieden van handtekeningen aan Van Doorninck.
Behoud Lutkemeer wil laten zien dat er een groot verzet is tegen de bouwplannen, die indruisen tegen gemeentelijk beleid. Naast eerdere plannen voor een groene, circulaire en klimaatneutrale stad, die zich de afgelopen jaren opstapelden, maakte de gemeente op 8 april zelfs bekend het ‘donut’-model van Kate Raworth te omarmen. Van Doorninck lichtte toe dat het model bedoeld is “om niet steeds terug te vallen op dezelfde structuren zoals we dat deden”, maar om opnieuw na te denken over de rol van de economie (via: The Guardian). Behoud Lutkemeer wijst erop dat het nu tijd is voor de gemeente om lef te tonen en de daad bij het woord te voegen.
Sinds begin mei hangen er door de hele stad posters voor de petitie voor het behoud van de polder. Op 18 juni werden er door Behoud Lutkemeer handtekeningen verzameld op 15 pleinen in Amsterdam. Op hemelvaartsdag was er een solidariteitsactie in de polder waarbij creatieve buurtbewoners hun steun kwamen betuigen met eigengemaakte spandoeken, borden en stoepkrijttekeningen. De ondertussen bijna achtduizend handtekeningen zijn vandaag aangeboden aan Van Doorninck bij de Stopera.