Destructieve palmolieplantages
Al vele jaren voert de lokale bevolking van Kameroen een strijd tegen Socapalm, een bedrijf dat zes palmolieplantages bezit langs de vruchtbare kustlijn. Socapalm lapt alle regels met betrekking tot het milieu en de bescherming van de bevolking aan haar laars. Beloofde verbeteringen voor de lokale bevolking als werkgelegenheid, infrastructuur, huisvesting, gezondheidszorg en schoon water blijven uit. Sterker nog, Socapalm probeert de gemeenschappen te verdelen en hun land toe te eigenen. In plaats van ontwikkeling zorgen de palmolieplantages voor sociaal conflict, armoede, voedselonzekerheid en vernietiging van het milieu.
Collectieve actie
Kleine boeren en lokale gemeenschappen hebben nu een collectief gevormd, genaamd Synaparcam, om weerstand te bieden. Zij willen de dialoog tussen Socapalm en de lokale bevolking bevorderen. Dat is niet gemakkelijk, aangezien Socapalm lange tijd enkel de overheid als gesprekspartner aanvaarde. Door druk uit te oefenen, is het Synaparcam nu toch gelukt een plek aan de onderhandeltafel te krijgen. Dit betekent helaas niet dat er ook daadwerkelijk naar hen geluisterd wordt. Gemaakte afspraken worden niet nagekomen: een half jaar na het bespreken van de legitieme klachten van de lokale bevolking is er nog niets veranderd.
Synaparcam gaat door met het protest. Op 21 september 2017 organiseerden zij weer een demonstratie en ronde tafelgesprek met de lokale bevolking en autoriteiten. Het Actiefonds steunde Synaparcam bij de organisatie van deze dag.
Steun de lokale bevolking van Kameroen in hun strijd tegen de illegale activiteiten van palmolieplantages nu met een eenmalige gift.