Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Een noodzakelijke confrontatie in Londen

Verenigd Koninkrijk

Interventies op de aandeelhoudersvergadering van BHP

Locatie

Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van mijnbouwbedrijf BHP confronteerden personen uit getroffen gebieden de directie en aandeelhouders.

€ 750

aandeelhoudersvergadering - BHP - Brazilië - Colombia - Interventie - Londen - mijnbouw

doneer nu

‘’Het is goed om de gezichten achter het bedrijf te zien’’, zegt Rosia Maria Mateus bij de algemene aandeelhoudersvergadering van BHP, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld.  Ze is een advocate uit Bogota en op uitnodiging van het London Mining Network is ze aanwezig in Londen. Mateus zet zich in voor Colombiaanse gemeenschappen die geraakt worden door de mijnindustrie. ‘’Het zette me aan het denken’’, gaat ze verder. ‘’Wie zijn deze mensen, hoe leven zij en hoe kunnen we deze mensen – die verantwoordelijk zijn-  aansprakelijk stellen?’’.

 

Actie
  • Algemene info
  • Updates (2)

London Mining Network

Het London Mining Network is een netwerk van ongeveer twintig actiegroepen die zich inzetten tegen de schadelijke gevolgen van de mijnindustrie. Dit netwerk onderhoudt sterke banden met activisten en personen van getroffen gemeenschappen uit (onder andere) Brazilië, Colombia en Chili.  Met hulp van Het Actiefonds organiseerde het netwerk acties rondom de algemene aandeelhoudersvergadering van BHP in Londen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering  waren er interventies van personen die deel uitmaken van de getroffen gemeenschappen. Zij confronteerden de directie en aandeelhouders van BHP met de impact die de acties van het bedrijf heeft op hun levens en op hun gemeenschap. Ook vond er voor de deur van de vergadering een protest plaats tegen de destructie die BHP aanricht.

Protest bij de aandeelhoudersvergadering van BHP – Foto : Liam Barrington-Bush

Brazilië

Vanuit Brazilië was Leticia Oliveira aanwezig uit de Mariana gemeenschap, die getroffen werd door het instorten van de Samarco dam in 2015. Deze dam – die voor de helft in handen is van BHP (de andere helft is in handen van VALE SA) – werd gebouwd van giftig mijnafval, maar brak in 2015 door. Het gevolg was schrikbarend: 50 miljoen kubieke meter giftige modder stroomde de Doce rivier in, negentien mensen lieten het leven en zeshonderd mensen werden geëvacueerd. Tot op heden werd maar één van de driehonderd vernietigde huizen herbouwd.

Leticia Oliveira in Londen- Foto: London Mining Network

Colombia

Vanuit Colombia bezocht naast Rosia Maria Mateus, ook Misael Socarras Ipuana Londen. Zij is een vrouwelijke, inheemse activiste uit La Guajira. Dit is een gebied in het noordoosten van Colombia, dat lijdt onder de schadelijke effecten van de Cerrejon mijn, een mijn die voor een derde in handen is van BHP.

De Cerrejon mijn is de grootste open-pit mijn van Colombia. Toen de mijn dertig jaar geleden geopend werd is de omliggende gemeenschappen niets gevraagd, maar werden zij gedwongen te verhuizen. Socarras benoemt verschillende effecten van de mijnbouw. Door toedoen van de mijn is er in de omgeving veel droogte:  er zijn al zeventien –voor de bewoners, essentiële- beekjes opgedroogd. Bovendien zijn er verschillende heilige plaatsen vernietigd.

Cerrejon mijn – Foto: London Mining Network

Steun blijft nodig

Door het initiatief van London Mining Network en de steun van Het Actiefonds waren Leticia Oliveira en Misael Socarras Ipuana in staat de directie en aandeelhouders van BHP te confronteren met de gevolgen van hun destructieve beleid. Wij blijven London Mining Network en de getroffen gemeenschappen steunen in hun strijd tegen de vervuilende mijnindustrie.

Maar, steun blijft nodig, zo blijkt uit nóg een gebroken dam van mijnafval in Brazilië (dit keer van het bedrijf VALE SA, die samen met BHP de Samarco dam bezit). Bij dit tragische ongeval, dat voorkomen had kunnen worden, zijn ten minste 110 mensen overleden, tweehonderd mensen worden nog vermist.