Het Actiefonds:

Lombokstraat 40
1094 AL Amsterdam
The Netherlands

Contact:

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl

NL 46 TRIO 0338622039

Nieuwsbrief:

Vruchtbaar verzet tegen extreem vervuilende mijnbouw

Spanje

Lokale strijd tegen vervuilende mijnbouw in Spanje

Locatie

Lokale bevolking vecht voor het behoud van hun land en levensonderhoud, welke worden bedreigd door vervuilende mijnbouwactiviteiten.

inheemse bevolking - land grabbing - mijnbouw - milieu - multinationals

doneer nu

Inwoners van de gemeente Lousame in Galicia, Spanje vechten voor het behoud van hun land en levensonderhoud. Deze worden bedreigd door de zwaar vervuilende mijnbouwactiviteiten van multinational Sacyr Group. De rivier en het land worden onbruikbaar en de bewoners worden bedreigd met huisuitzetting.

Actie
  • Algemene info
  • Updates (1)

Vergiftigde grond

Zo’n 1500 families – voornamelijk vrouwen – zijn afhankelijk van de mosselvangst en -verwerking in het gebied rondom de riviermonding van Muros-Noia. De mijnbouw vervuilt de grond met zware metalen. Als gevolg hiervan zijn al duizenden hectares zeebedding gesloten. De consequenties voor de gemeenschap zijn desastreus: zonder mosselvangst geen levensonderhoud. Ondertussen onderneemt Sacyr Group juridische stappen om milieugroepen te blokkeren die watermonsters proberen te nemen van plekken waar illegale lozingen van giftige stoffen plaatsvinden, om zo hun schadelijke praktijken uit het licht te houden.

Gedwongen uitzetting

De gemeenschappen wonend rondom de mijn lopen niet alleen het gevaar hun inkomsten kwijt te raken. Ze worden ook bedreigd met uitzetting uit hun huizen en in bezitneming van nog meer van hun grond. Bewoners klagen over intimidatie van Sacyr Group. Ondanks massale protesten blijft de regionale overheid de mijnbouwactiviteiten steunen.

Herwinnen van de grond

Met hulp van Het Actiefonds herwinnen de lokale gemeenschappen de van hen ontnomen grond. Dit doen ze door bedreigde, inheemse boomsoorten te planten in de oude mijnschachten en mijnbouwgaten. Vele families met kinderen beplanten de grond en krijgen het gebruiksrecht over de bomen en zijn vruchten. Het doel is de aangetaste gebieden te herstellen en de verloren grond terug te winnen.

Help mee

Vind jij het ook niet kunnen dat de belangen van multinationals boven de rechten en gezondheid van lokale gemeenschappen gaan? Toon je solidariteit met de bewoners van Galicia en doneer nu!